Premis Ictineu

sccff_cap_2016_03

Avui us recomanem les dues novel·les guanyadores dels Premis Ictineu 2017, el premi que atorga la Societat Catalana de Ciència-Ficció i Fantasia, l’associació que organitza la Catcon 2018 el proper cap de setmana a l’Auditori Eduard Toldrà.
La Catcon és la convenció de literatura fantàstica i de ciència-ficció que se celebra als territoris de parla catalana amb la intenció de ser un punt de trobada entre els autors, traductors, editorials, bloguers i aficionats al gènere.

Els premis Ictineu es decideixen en dues fases. En la primera, partint de la llista de totes les publicacions aparegudes l’any anterior, els membres de la SCCFF, poden proposar fins a cinc obres per a cada categoriai per votació popular oberta a tothom. En la segona fase, pot votar qualsevol persona (membre o no de la SCCFF). Per una banda el vot popular comptarà com un 50% per al resultat final. L’altre 50% del vot serà aportat a través d’un jurat escollit per a cada categoria. El lliurament dels premis d’aquest any es farà durant el diumenge 25, i els finalistes que han passat la segona fase els podreu trobar clicant aquí.
Actualment hi ha sis categories: millor novel·la en català, millor novel·la traduïda al català, millor conte en català, millor antologia fantàstica en català, millor conte traduït al català i millor il·lustració.

Premi a la millor novel·la en català (2017).

perímetre-646x1024Perímetre / Jaïr Domínguez. Barcelona: Càtedral, 2016.
 
 
Aquesta és la tercera novel·la del guionista i escriptor Jair Domínguez. A “Perímetre” explica la història d’un personatge enigmàtic, l’Enginyer, que, en una món devastat, camina a la recerca d’un malfactor que va assassinar la seva família. Pel camí creuarà el cel i l’infern, i es trobarà amb personatges hipnòtics, però res no l’aturarà ni l’apartarà del seu objectiu. A partir d’aquest argument, Domínguez construeix un món coherent i versemblant, ferm, convincent, i uns personatges que, enfollits o espirituals, innocents o salvatges, mostren a l’Enginyer la complexitat fascinant de la condició humana.
 
 
 
Us deixem amb una entrevista al diari digital de cultura Núvol, on parla sobre la seva novel·la: “Estem abocats a l’apocalipsi”, Jair Domínguez.

 
Premi a la millor novel·la traduïda al català (2017).
 
ready player oneReady player one / Ernest Cline; traducció de Lluís Delgado i Rosa Borràs. Barcelona: Columna, 2016.
 
 
Som a l’any 2044 i, com la resta de la humanitat, en Wade Watts prefereix mil cops el videojoc d’OASIS al món real, cada cop més tèrbol. D’aquest videojoc es diu que amaga les diabòliques peces d’un trencaclosques que condueix a una fortuna incalculable. Les claus de l’enigma es basen en la cultura de finals del segle XX i, durant anys, milions d’humans han intentat desxifrar-lo sense èxit. Fins que en Wade aconsegueix resoldre el primer trencaclosques del premi i, a partir d’aquest moment, ha de competir contra milers de jugadors per aconseguir el trofeu. L’única manera de sobreviure és guanyar, però per fer-ho haurà d’abandonar la seva existència virtual i enfrontar-se a la vida i l’amor a la vida real, un món del qual sempre ha intentat escapar.

   
 
Llibres
Biblioteca Joan Oliva i Milà

Pilar Galve Piñana