SúperLópez

SúperLópez
1-bolseFerq9jChQuZkATxoA

Aquest cap de setmana s’estrena l’esperada adaptació de SúperLópez, la sèrie de còmics sobre aquest superheroi maldestre i despistat, creat pel barceloní Jan fa 45 anys.

La versió per la pantalla gran ha anat a càrrec de Javier Ruíz Caldera amb un guió de Borja Cobeaga i Diego San José, el mateix equip que ja va adaptar al cinema un altre mite de Bruguera, Anacleto, agente secreto.
SúperLópez va néixer com una paròdia de Superman que l’editorial Euredit va encarregar a Juan López Fernández, Jan, l’any 1974. La historieta de 48 pàgines en blanc i negre i muda es va incloure al recopilatori Humor del siglo XX.

L’any següent, en Jan va recuperar el personatge per l’Editorial Bruguera. Al principi, les historietes eren curtes i amb arguments molt banals, però la trobada entre Jan i el guionista Francisco Pérez Navarro, conegut com a Efepé, van donar forma al SúperLópez que coneixem ara, un superheroi molt humà, preocupat en major mesura pels seus problemes a l’oficina que per les seves baralles amb supervilans.

Efepé, coneixedor del món dels superherois, va idear per Las aventuras de SúperLópez una trama inicial en què es parodia al Superman de DC Comics, amb nombroses referències a l’original. En els següents àlbums van una mica més enllà i es va continuar amb la paròdia de multitud d’herois i vilans dels comic-books de superherois estatunidencs.

1542740009366

D’aquesta manera, en els dos números següents, El supergrupo i Todos contra uno, uno contra todos, entrava en escena El supergrupo, una sàtira dels grups de superherois, com ara Los Vengadores, Los 4 Fantásticos o X-Men.

El 1980, Jan va decidir tornar a agafar el control del seu personatge i deslligar a SúperLópez de la trama de superherois. Així, va abordar temàtiques tan variades com la ciència-ficció (Los alienígenas, La caja de Pandora), la fantasia (El señor de los chupetes), la sèrie negra (La semana más larga) o el món del cinema (La gran superproducción).

La-gran-superproducción 61yq6cNLcSL 61v3TUW5EiL 61F3AX3zYIL

A causa de la fallida de Bruguera, Jan va abandonar el personatge entre 1983 i 1987, quan passa a publicar-se a Ediciones B on continua fins avui dia.

L’any 2013, amb motiu de la celebració del 40è aniversari de SúperLópez, Jan va tornar a col·laborar amb Efepé a l’abum Otra vez el supergrupo.

SuperLópez va néixer al planeta Chitón amb el nom de Jo-Con-Él i, després de colar-se en un coet, va arribar a la Terra sent encara bebè. Després de l’aterratge, el nen és adoptat per la família López —una parella d’ancians residents a Lleida— amb el nom de Juan López Fernández.

López creix intentant portar una vida normal al mateix temps que s’esforça a controlar els seus superpoders i combatre el mal. Quan es fa gran, en Juan comença a treballar com un comptable en una oficina a Barcelona.

Sotmès a la pressió del seu cap i als desitjos de la seva núvia Luisa Lanas, es realitza i evadeix de la rutina diària exercint de superheroi sota l’alter ego de Superlópez, sovint intentant entendre inútilment què passa al seu al voltant i avançant a força de cops fins a resoldre els problemes.

A la Còmicteca de la sala infantil trobareu les aventures de SúperLópez, el Supergrupo i altres històries de Jan.

Us deixem amb el tràiler de la pel·lícula.

Súper 8