15′ Contats abans de sopar: “pit-pit, mec-mec, rum-rum”

FOTO BLOG

Dimecres passat va tenir lloc la tercera sessió dels 15’ contats abans de sopar, una activitat de foment a la lectura adreçada a famílies amb infants a partir de 4 anys que pretén que les nenes i nens descobreixin la part més social i lúdica de la lectura. Sota el títol “pit-pit, mec-mec, rum-rum”, la Ratoliva va fer una selecció dels millors contes on diferents mitjans de transport o diverses maneres de moure’ns tenen un paper important en tots ells. Recordeu que els trobareu disponibles al racó dels 15’ contats fins el 25 d’abril, esperant-vos, perquè us els endugueu en préstec per continuar fent a casa els vostres 15’ contats, abans de sopar, de dormir o quan us vinguin de gust.

MALETAEn aquesta ocasió ningú coneixia el títol del conte que vam compartir, la Ratoliva tant enigmàtica i juganera com de costum, va embolicar-lo amb un paper de xarol de color groc. També ens havia preparat unes pistes dins de la seva maleta que a petits i grans ens va deixar bocabadats: un bigoti, unes ulleres rodones, uns llavis prou suggerents, un cors amb paper de seda, ah! i també hi havia una A i una E. Però que representava tot allò? Calia estar alerta i no deixar-ne escapar ni una, perquè tot el que havia preparat estava allí per alguna cosa. A la nansa de la maleta també hi havia una etiqueta on es podia llegir la paraula: Lisboa. Després d’observar-ho tot vam començar a especular: s’estarà preparant les vacances la Ratoliva? I tants de cors? Serà una història d’amor?  La solució, com sempre, la vam trobar a poc a poc a mesura que avançàvem pàgines en aquesta nova història escrita per Davide Cali, il.lustrada per Magalí Le Huche i publicada recentment per l’editorial Flamboyant.

eletrico28-portada-es

L’Amadeo és un senyor una mica rodanxó i amb bigoti, que viu a Lisboa. Cada matí, l’Amadeo va a esmorzar a Ca l’Eugenia i després se’n va a treballar. La seva feina li encanta, és molt important, ell és conductor de tramvia, però no d’un tramvia qualsevol, ell condueix l’Elétrico 28 i, a més a més, shhhh! no ho digueu a ningú, però l’Amadeo a cada trajecte que fa té una missió secreta i delicada: ajudar als enamorats tímids que pugen a bord del tramvia a fer-se el seu primer petó, i ja us dic jo que d’enamorats tímids n’hi ha un munt! No us perdeu aquesta història tan romàntica i amb unes il·lustracions divertides que de ben segur us faran venir ganes de preparar la maleta i comprar un bitllet d’avió cap a Lisboa. A les nenes i nens que van venir en aquesta tercera sessió també els hi va encantar, i un cop acabada no va costar gens endevinar el títol, molts van suggerir: “Un tramvia”, doncs no, una nena va dir: “El tramvia groc!”, podria ser, però no era correcte… finalment la Irene la va clavar i just en aquell moment vam desembolcallar l’“Elétrico 28”.

RATOLIVA I ENIGMES CORS

A continuació vam passar a obir els calaixets i descobrir les preguntes que ens havia preparat la Ratoliva, i és clar, una cosa va portar a l’altra… així vam conèixer la Clara i el seu primer viatge a l’Autobús, i la història de la Johanna en el tren, una porqueta que l’han dibuixat dins del vagó d’un tren que no sap on va. També vam conèixer una dona molt valenta i important als Estats Units, ella es deia Rosa Parks, alguns dels nens ja la coneixien, i dintre d’un autobús en va muntar una de tan grossa que va capgirar el curs de la història, ho podreu descobrir a El autobús de Rosa, ah! i com que en els contes tot és possible, vam descobrir altres maneres de moure’ns d’un lloc a un altre, com l’escombra de la bruixa de Cómo mola tu escoba! o l’estel d’en Blau, un pingüí que inaugura el vol del seu estel en un dia que feia molt de vent, tant en feia que l’estel i ell van enlairar-se cel amunt i els seus amics, en Pere i el Raimón, anaven darrera d’ell intentant ajudar-lo, però imagineu-vos Quin vent feia, que tot dos també s’envolen en un segon, i creieu-me que no seran els únics.

IMG_0572

També vam classificar els àlbums en tres grups, depenent si volíem capbussar-nos dins d’un llibre que ens fes volar cel amunt, tocar els peus a terra o navegar per mars i oceans, i després de tocar-los, mirar-los i remenar-los les nenes i els nens es van poder endur en préstec a casa alguns dels llibres que la Ratoliva havia seleccionat per a la sessió. Recordeu que la resta d’àlbums us esperen al Racó dels 15’ contats abans de sopar, i les butlletes per respondre i els calaixets amb les preguntes també.
Ens acomiadem aquí amb una frase sobre l’educació dels infants d’un geni de la fantasia com Gianni Rodari, però no ho fem sense abans dir-vos que ens agradaria tornar-vos a veure el proper 25 d’abril, a les 19:00 h, amb més contes i més històries sobre mascotes, fins aviat!:

“Si voleu ensenyar-los a pensar, abans ensenyeu-los a inventar”

Llibres
Biblioteca Joan Oliva i Milà

Pilar Galve Piñana