Edició especial. Un monstruo viene a verme

Un-monstruo-viene-a-verme-234x300Conor O’Malley està cridat a convertir-se en un personatge literari (i ara també cinematogràfic) de primer ordre. Tothom que ha llegit Un monstruo viene a verme o que ha tingut la sort de veure la pel·lícula (que en tan sols deu dies des de la seva estrena ha recaudat més d’onze milions d’euros) empatitzarà amb aquest noi de 12 anys, protagonista indiscutible (monstre, a part) de la història.

Aquesta setmana, a la Joan Oliva, hi ha un petit tresor com a novetat. Es tracta de l’edició especial en paper de Un monstruo viene a verme, en què podeu trobar, per un costat, el llibre escrit per Patrick Ness i il·lustrat amb mestria per Jim Kay i, per un altre costat, la història de l’origen del llibre. I, per últim, i tant o més valuós que els dos apartats anteriors, un tercer capítol sobre com es va fer la pel·lícula, amb entrevistes al director J. A. Bayona, a l’escriptor Patrick Ness i als actors Liam Nesson (que dóna vida al monstre), Lewis MacDougall (Conor O’Malley) i Sigourney Weaver i Felicity Jones (àvia i mare, respectivament, de Conor).

un-monstruo-viene-a-verme_il·lustracióEl germen de Un monstruo viene a verme va sorgir de la mà de l’escriptora, nascuda a Londres, Siobhan Dowd. El seu propòsit era fer una història sobre el teix, un arbre del qual s’obté la substància fonamental per elaborar molts medicaments, per exemple, el Taxol, que es fa servir per tractar el càncer, especialment el de mama. Ella tenia la mateixa malaltia i volia escriure sobre la curació. Va començar a donar forma al llibre l’any 2003, però malauradament, va morir sense enllestir-lo, l’any 2007.

Temps després, i a partir del material que Dowd va deixar fet, Patrick Ness va rebre l’encàrrec d’escriure el llibre. La història d’un nen amb un pare absent, una mare malalta, una àvia a qui costa expressar els seus sentiments, un companys de classe assetjadors i un monstre. Sí, un monstre que apareix puntualment a les 00.07 h anunciant que li explicarà 3 històries i que li’n demanarà una quarta.

reinterpretació dibuixos Kay De la mà de J.A. Bayona, la història ha vist multiplicat el seu ressò de manera exponencial, quan encara no s’ha estrenat als Estats Units (i, presumiblement, l’estrena nord-americana s’endarrerirà perquè el film pugui competir en els Oscar 2017). Com passa tot sovint, Bayona no tenia planejat fer una trilogia sobre la relacions mare-fill i sobre l’amenaça de la mort, però amb la direcció de Un monstruo viene a verme ha tancat un cicle sobre aquests temes que s’inicià amb El orfanato (2007) i que va continuar amb Lo imposible (2012).

El guió de la pel·lícula ha estat responsabilitat del mateix Patrick Ness (així que la fidelitat de l’adaptació està garantida) i, per si no hi hagués prou, també ha estat l’il·lustrador del llibre, Jim Kay, l’encarregat d’adaptar els seus dibuixos per a la versió cinematogràfica.

Els dibuixos són un element essencial tant del llibre com de la pel·lícula i de la història en si mateixa. De fet, el llegat que passa de mare a fill és, en aquesta història, la passió pel dibuix. I com en un joc, J A. Bayona, que és molt aficionat a dibuixar, ha amagat dibuixos seus a l’habitació de Conor O’Malley.

Tràiler oficial de Un monstruo viene a verme:

Llibres

  • Un monstre em ve a veure
  • Un monstruo viene a verme: edición especial
  • No el deixis escapar i fes-ne la teva reserva!

    Biblioteca Joan Oliva i Milà.

    Funny Girl