Biblioviatges: Turquia

Vista d’Estambul

align=center>

Turquia és un Estat transcontinental d’Euràsia, terra a cavall entre dos continents, amb més de deu mil anys d’història i cultura, un país fascinant, de paisatges inoblidables i insòlits contrastos. La Turquia asiàtica, Anatòlia, també coneguda com l’Àsia Menor, que inclou el 97% de la superfície del país, està separada de la Turquia europea pel Bòsfor, el mar de Màrmara i els Dardanels, els quals, de forma conjunta, són l’enllaç marítim entre el mar Negre i el mar Mediterrani. La Turquia europea, al nord-oest, que conforma la Tràcia Oriental, i té fronteres amb Grècia i Bulgària, només representa el 3% de la superfície total del país que, incloent els llacs, és de 783.562 km², una superfície similar a la suma de les superfícies del Regne Unit i de França, dels quals només 23.764 km² són a Europa.

TurquiaLa península d’Anatòlia ha estat una de les regions més habitades des de l’Antiguitat, atesa la seva localització com a intersecció entre Àsia i Europa. Els assentaments neolítics són dels més antics del món. El primer imperi més important de l’àrea fou el dels Hittites, del segle XVIII al segle XIII aC. Després, s’hi establí el regne de Frígia, un poble també indoeuropeu, fins que fou destruït pels cimmeris el segle VII aC. Des del 1200 aC, la costa oriental d’Anatòlia fou habitada pels pobles grecs i jònics. Tot el territori fou conquerit per l’Imperi Persa durant els segles VI i V aC, i després per Alexandre Magne el 334 aC. Anatòlia fou posteriorment dividida en molts regnes hel·lènics petits, com ara Bitínia, Capadòcia, Pèrgam i Pontus, tots els quals sucumbiren a l’Imperi Romà el primer segle aC. El 324 dC, l’emperador romà Constantí I, trià Bizanci per convertir-se en la nova capital de l’Imperi Romà, reanomenant-la la Nova Roma (després Constantinoble i Istanbul). Després de la caiguda de l’imperi Romà d’Occident, es convertí en la capital de l’Imperi Bizantí (l’imperi Romà d’Orient).

Actualment, Turquia és un país ple de contrastos. Pont mil·lenari entre Orient i Occident, aquesta nació que s’estén entre dos continents i que ha estat bressol d’importantíssimes civilitzacions, és actualment un país que lluita per a ser modern però que conserva encara moltes de les essències de l’orient mitjà, amb les coses bones i dolentes que això comporta.

Geogràficament, Turquia es divideix en set regions:

 • la regió de Màrmara
 • la regió Egea
 • la regió del Mar Negre
 • la regió de l’Anatòlia Central
 • la regió de l’Anatòlia Oriental
 • l’Anatòlia Sud-oriental
 • la regió Mediterrània
 • Regions de Turquia

  El país té nombrosos punts d’interès. Hi ha restes arqueològiques molt importants, com Pèrgam, Efes, Milet, Afrodisias, Troia, Hattusa, Aspendos i el Nemrut Dagi. Les platges del Mar Egeu i del Mediterrani, especialment la costa de Fetiye a Antalya no tenen res a envejar a les platges de les illes gregues de l’Egeu. Els amants de la muntanya també poden gaudir de les muntanyes de Kaçkar i del mític Mont Ararat. I, evidentment, hi ha la majestuosa ciutat d’Estambul.

  El Bòsfor amb Santa Sofia i la Mesquita Blava al fonsTot i que la de veritat és Ankara, ningú posa en dubte que la capital extraoficial de Turquia sigui Estambul, l’antiga Bizanci de grecs, perses i macedonis, la Constantinoble en què resistís l’Imperi Romà d’Orient i, fins entrat el segle XX, la nena mimada dels sultans otomans, que no van estalviar a l’hora de guarnir els magnífics palaus i mesquites d’aquesta ciutat encisadora, partida en canal per l’estret del Bòsfor, que encara és la sang vital de la ciutat: travessat per dos ponts enormes, petits vaixells i ferris transporten milers de persones entre els dos continents cada dia. Un viatge en ferri a la posta del sol admirant la silueta de la vella Estambul és la quinta essència d’una experiència a Estambul.

  Amb els seus prop de deu milions d’ànimes, Estambul no tan sols és la ciutat més gran de Turquia, a més de l’epicentre de la seva vida política, econòmica i cultural, és una de les megalòpolis més vitals, desconcertantment contradictòria i per descomptat bella de tot el planeta. Amb un peu recolzat a Europa i l’altre a Àsia, cap com ella per oficiar com porta entre Orient i Occident.

  Capvespre a EstambulUna ciutat que enamora. És imprescindible visitar la Mesquita Blava i la de Santa Sofia. Al vespre es pot contemplar una estampa inoblidable: l’ocàs del sol mentre el mujahidin crida a l’oració des del minaret de la mesquita, creant una atmosfera indescriptible.

  I altres monuments que no podem deixar de veure com la Torre Gàlata, des de la qual es pot gaudir d’una panoràmica de 360º de tota la ciutat, els Palaus de Dolmahbache i Topkapi. Aquest opulent edifici és testimoni d’innombrables històries. Conté la Tresoreria de l’Estat amb una exposició d’armes, i el Tresor Imperial, en el qual es troba la joia Dagger Topkapi, l’objecte del desig a la pel·lícula Topkapi (1964), mentre el panorama sobre el Bòsfor és decididament espectacular. Són fantàstics l’Harem i els edificis ricament decorats que envolten la piscina.

  Gran BasarTambé ens hem de perdre pel Gran Basar, amb un nombre estimat de 4.400 botigues alineades al llarg de galeries cobertes. És considerat el més antic centre comercial del món, té dimensions decididament destacades i compta amb un laberint de carrerons laterals. Les botigues estan desplaçades segons la mercaderia que exposen, per exemple, les joieries de plata estan agrupades juntes, les botigues de catifes estan situades en un altre lloc i així per aquelles de sabates, vestits i objectes de tot tipus. Indubtablement és un dels llocs més característics d’Estambul.

  Creuant el estret del Bòsfor, ja en la part asiàtica del país, comença un recorregut per l’Anatòlia Central, on es poden notar els contrastos entre el amfiteatre d’Aspendos, cèlebre per la representació d’obres i concerts de tenors en l’actualitat, el cavall de Troia, situat a la ciutat que li dóna nom, entre les ruïnes de 9 ciutats de diferents de diferents èpoques, la costa Mediterrània d’Antalya , o les muntanyes de calç i aigües termals de Pamukkale.

  La Capadòcia des d’un globusTambé són inoblidables els paisatges de la regió de la Capadòcia, a l’Anatòlia Central, on les formacions calcàries en forma de xemeneies (utilitzades fins als anys 50 com habitatges subterranis des de l’època de les coves troglodites) creen una harmonia única.

  Es creu que el nom “Capadòcia” prové del vocable Katpadukya, o Terra de bells cavalls. Els cavalls de la regió van cobrar fama per ser oferts com a regal als reis Asurbanipal, d’Assíria, i Dario i Xerxes, de Pèrsia.

  Les característiques geològiques del lloc, úniques al món, han donat peu a que els seus paisatges es descriguin sovint com “paisatges lunars”. El terra del lloc, anomenat toba calcària, ha adquirit formes capritxoses després de milions d’anys d’erosió, i és prou feble per a permetre que l’ésser humà construeixi els seus habitatges furgant a la roca, en comptes d’erigir edificis. Les ciutats subterrànies de Kaymaklı, Özkonak, Derinkuyu, Ozluce, Saratlı són les més importants entre les 50 de Capadòcia. Són refugis excavats a la roca. D’aquesta manera, els paisatges lunars estan plens de cavernes, naturals i artificials, moltes de les quals continuen habitades. Els més atrevits poden contemplar aquesta meravella a vista d’ocell des d’un globus aerostàtic.

  L’any 1985, la Capadòcia va ser inclosa per la UNESCO en la llista del Patrimoni de la Humanitat.

  Mausoleu d’Ataturk a AnkaraTornant cap a Estambul, no podem deixar de visitar Ankara, una notable ciutat comercial i industrial, que abans de convertir-se en la capital turca, fou famosa per la llana de les seves cabres (llana d’Angora) i per una raça de gats única, els gats d’Angora.

  Actualment és la seu del Parlament, dels ministeris i de la resta d’institucions governamentals turques, així com també de les ambaixades de les delegacions diplomàtiques estrangeres.

  Situada al centre d’Anatòlia, Ankara és un nus de comunicacions important, d’on parteixen les xarxes de carreteres, autovies i ferrocarrils de l’estat turc. Alberga diverses universitats, el Museu Arqueològic, el Museu Etnogràfic, el Mausoleu d’Atatürk i el Museu de les Civilitzacions Anatòliques i la Biblioteca Nacional.

  La Milli Kütüphane és la Biblioteca Nacional de Turquia. Situada a Ankara, va ser fundada el 15 d’abril de 1946. La Milli Kütüphane té una de les col.leccions més riques a Turquia. La col·lecció es compon de més d’un milió i mig d’articles.

  L’actual edifici de la biblioteca es va completar el 1982. Des de 5 agost de 1983, la biblioteca continua servint als seus usuaris en una àrea tancada de 39.000 metres quadrats. La biblioteca és membre de la Conferència de Biblioteques Nacionals Europees (CENL).
  Veure plànol d’Ankara

  Llibres

 • Viaje a Turquía y Egipto. Jean Potocki
 • Turquía : la apuesta por Europa. Carmen Rodríguez López
 • Turquía, Grecia y Chipre : historia del Mediterráneo oriental. Isabel de Cabo Ramon
 • La Ruta dels almogávers : un viatge per Grècia i Turquia. Francesc Puigpelat
 • La Bastarda de Estambul. Elif Shafak
 • Con Agatha en Estambul. Cristina Fernández Cubas
 • Muerte en Estambul. Petros Márkaris
 • Estambul : ciudad y recuerdos. Orhan Pamuk
 • La Bastarda d’Istanbul. Elif Shafak
 • La casa del Silencio. Orhan Pamuk
 • El castell blanc. Orhan Pamuk
 • Em dic vermell. Orhan Pamuk
 • El museo de la inocencia. Orhan Pamuk
 • La nova vida. Orhan Pamuk
 • Esclafaràs la serp. Yasar Kemal
 • El falcó. Yasar Kemal
 • Anatolia. I : desde los orígenes hasta el fin del II milenio A. de J. C. U. Bahadir Alkim
 • Hotel Bósforo. Esmahan Aykol
 • La pasión turca. Antonio Gala
 • Gambit turc. Akunin, Boris
 • Guies viatge

 • Estambul. Anaya
 • Turquia. Salvat
 • Estambul. El País Aguilar
 • Estambul, Capadocia y las costas del Egeo y el Mediterráneo. Anaya
 • Estambul. Anaya
 • Estambul. El País/Aguilar
 • Còmic

 • Un Puñal en Estambul : las aventuras de Dieter Lumpen. Zentner; Rubén Pellejero
 • DVDs

 • Estambul
 • Estambul
 • CDs

 • Krivoto. Kolektifistanbul
 • Su. Mercan Dede
 • Turkish traditional music. Ensemble Tâhir Aydogdu
 • Türlü. Haci Tekbilek
 • Nûpel. Aynur
 • Istanbul rap. Carlo Actis Dato Quartet
 • Rome-Istanbul. Alberto Mandarini Phoebus Ensemble
 • Café Istanbul
 • Grand Bazaar. Burhan Óçal; Istanbul Oriental Ensemble
 • Bazaar Istanbul
 • Infantil

 • Cancioncillas de miel y pistacho : 29 cancioncillas armenias, griegas, kurdas y turcas
 • La torre de la donzella
 • Silueta d’Estambul

  align=center>

  BON ANY 2011!

  align=center>

  Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  sofeita