Silverview, de John Le Carre

Silverview, de John Le Carre

En un calaix…

L’any 2013, John le Carré informà al seu agent literari, Jonny Geller, que tenia una idea per escriure i que li presentaria l’esborrany final un any més tard.

Arribat el termini Geller va comentar Le Carré li havia dit que pensava que no era el moment oportú per publicar-la.

Le Carré treballava aleshores en una biografia seva que escrivia Adam Sisman.

Mesa Escritorio Rustico Cajones Puerta

I així el manuscrit va quedar desat en un calaix per raons que no sabem.

A la mort de l’escriptor, la seva família tampoc sabia amb seguretat les raons per les quals el text encara no havia sigut publicat.

The spies who double crossed me | Pittsburgh Post-Gazette

Només hi ha indicis i especulacions.

Per una banda qüestions relacionades amb el caràcter i les circumstàncies dels personatges i les que llavors travessaven personalment tant el mateix Le Carré com la seva dona.

I per altra banda qüestions relatives a l’opinió que va anar formant-se al llarg de la seva vida sobre els serveis d’espionatge.

Silverview

Silverview és el nom d’una mansió en una ciutat costanera anglesa on transcorre la major part de l’acció i fa referència a la casa que Nietzsche tenia a Weimar i al mateix temps a la germanofília d’un dels personatges i a la del mateix creador.

Els personatges

Tres són els protagonistes principals:

  • Stewart Proctor, espia sènior al càrrec d’agents sobre el terreny;
  • Edward Avon, agents desencantats per la irracionalitat i la ineficàcia de les centrals d’intel·ligència,
  • Julian Lawndsley, que ha renunciat a la seva feina a la City per una vida més senzilla portant una llibreria en una petita localitat costanera d’East Anglia.
East Anglia - Banco de fotos e imágenes de stock - iStock

Ara bé, la tranquil·la nova vida de Julian Lawndsley canvia just dos mesos després.

L’Edward, polonès que viu a Silverview, la casa gran que hi ha als afores del poble, sembla que sap moltes coses sobre la família d’en Julian.

I també es mostra molt interessat en el funcionament  d’aquesta nova i modesta  llibreria.

Així doncs  es veu implicat en la descoberta d’una filtració en el servei d’espionatge que pot posar en risc un gran nombre d’agents.

La novel.la

A Silverview ens submergim un joc de miralls en relació amb els grans títols i protagonistes de la seva obra, i al mateix temps és com punt i final brillant a una vida dedicada a la literatura.

Estem davant d’un enfrontament entre la innocència i l’experiència, i entre el deure públic i els valors morals privats.

I l’autor es pregunta què li deus al teu país quan ja no el reconeixes en aquesta darrera novel.la pòstuma.

Per aquells qui no coneguin Le Carré, la novel·la funciona com a thrillerperò emocions i sentiments hi pesen tant o molt més que la trama, com de costum.

Hi reconeixerem les  característiques arquetípiques, models, temàtiques i un estil segell de Le Carre.

L’autor

John le Carré (Poole a l”octubre de 1931 – 12 de desembre de 2020) és el pseudònim de l’escriptor anglès de novel.les David John Moore Cornwell.

Silverview”: la prensa británica elogia novela póstuma de Le Carré

Va començar la carrera literària escrivint novel·les d’espionatge ambientades en la guerra freda.

Algunes biografies seves insinuen que ell mateix havia estat espia. D’aquesta època, hi ha diverses novel·les protagonitzades per l’agent Smiley.

Amb la fi de la guerra freda, els temes, sempre amb un contingut de denúncia política, s’han estès a altres conflictes d’actualitat mundial.

Tot i que els seus protagonistes solen ser anglesos i tenir alguna cosa a veure amb l’espionatge, també solen ser romàntics, idealistes, complexos i de vida avorrida, moltes vegades molt ingenus, i gairebé sempre sense cap aptitud física extraordinària ni suport de tecnologia puntera.

Silverwieu és la novetat de la sala d’adults de la Biblioteca Armand Cardona i és gentilesa de Llorens Llibres.

Aayla Green