26 gener, Dia Mundial de l’Educació Ambiental

26 gener, Dia Mundial de l’Educació Ambiental

El dia 26 de gener se celebra el Dia Mundial de l’Educació Ambiental, la definició de la qual és…

L’educació ambiental és un procés permanent en el qual els individus i les comunitats prenen consciència del seu medi i aprenen els coneixements, els valors, les destreses, l’experiència i, també, la determinació que els capaciten per actuar, individualment i col·lectivament, en la resolució dels problemes ambientals presents i futurs.

1987, Moscou. Congrés Internacional d’Educació i Formació sobre Medi Ambient.

La celebració, però, té el seu origen l’any 1975. Aquell any es va celebrar a Belgrad, aleshores capital de Iugoslàvia i ara, capital de Sèrbia, el Seminari Internacional d’Educació Ambiental. Hi van participar setanta països.

En aquest seminari es van establir el principis de l’educació ambiental, el resultat del qual és la publicació de la Carta de Belgrad. Tot emparat en els programes de las Nacions Unides.

A continuació teniu les nostres propostes que podeu compartir amb tota la família, ja que són consells i eines a dur a terme a nivell individual i col·lectiu…

En primer lloc,

Coberta Plans eco en família
Coberta Plans eco en família

Plans eco en família de Lídia Fraguas

Aquest llibre és ple d’idees i també d’activitats per fer en família. Per aprendre, experimentar i crear records plegats, amb una mirada eco i respectant el nostre entorn. 

De la mà de Lídia Fraguas, mestra i mare de dos fills, trobareu més de 20 plans i 60 activitats per gaudir en família, creant connexions profundes i records significatius en sintonia amb l’art i la natura. 

Seguim,

Coberta Salvar el planeta
Coberta Salvar el planeta

Salvar el planeta de Tara Shine

Aquest llibre és instructiu i inspirador. Mostra el significat ambiental d’una àmplia gamma d’objectes molt comuns en la nostra vida: telèfons mòbils, TV, bolígrafs, tovallotetes humides… Al mateix temps suggereix maneres d’implementar canvis que siguin assequibles i que es puguin dur a terme per tal de millorar la nostra vida i la del nostre planeta. En definitiva, és una guia per reflexionar i per prendre decisions més sostenibles en la nostra vida quotidiana.

A continuació un per als més petits,

Coberta Què li passa al planeta?
Coberta Què li passa al planeta?

Què li passa al planeta d’Eva Clemente

Si ens aturem a escoltar la nostra terra, entendrem que pateix una multitud de símptomes: contaminació dels oceans, escalfament global, extinció d’espècies, esgotament dels recursos naturals… Què podria fer un nen, però, per sanar-la? I totes les famílies del planeta?

Tres més,

Residu zero a casa de Bea Johnson

Aquest llibre és una guia domèstica, original, creativa i aplicable que ajuda a simplificar la nostra vida d’una manera senzilla. Els residus que es generen són evitables, en molts casos i al mateix temps prescindibles. Amb un seguit d’eines, idees i hàbits podem prescindir d’aquests residus a les nostres llars. La primera de les cinc erres del reciclatge és la reducció!

Lletra petita de Jordi Bigues

Basat en el programa de TV3 Lletra petita. El que comprem i com ho consumim sí que importa i molt, i com a consumidors podem adoptar un patró de consum responsable i equilibrat que ens ajudi a estalviar i a portar una bona vida. Aquesta guia ofereix explicacions clares i rigoroses sobre l’impacte de tot el que fem, des de fer una rentadora fins a comprar-nos unes sabates, des d’anar de viatge fins a gestionar els nostres residus…

Educar en verd d’Heike Freire

Els nens necessiten la natura i se senten atrets per ella. El contacte amb ella fa que es desenvolupin de manera més saludable en tots els aspectes: físic, emocional, mental, social i, també, espiritual. Estar a l’aire lliure, el major temps possible, amb interacció directa amb la vida hauria d’estar reconegut com un dret fonamental de la infància.

Finalment, dos llibres del mateix autor

Ecologia para no ecologistas de José Luís Gallego

En aquest manual senzill i pràctic, trobareu petites idees per contribuir a millorar la relació amb el planeta i, al mateix temps, és una ajuda per estalviar.

Ecologia per a tothom de José Luís Gallego

Hem de posar fil a l’agulla per actuar a favor del medi ambient en la nostra vida diària. Sense fer grans esforços, sense renunciar a la qualitat de vida que tant ens ha costat assolir, simplement abandonant uns hàbits per incorporar-ne d’altres de més positius en l’ús de l’energia, de l’aigua, com també en la gestió dels residus…, ajudarà a invertir la tendència cap el caos ambiental.

Desitgem que totes aquestes propostes us siguin útils! El Dia Mundial de l’Educació Ambiental ha de servir per prendre’n consciencia!

Goldfinch