Exhalació

Exhalació

Avui us presentem com a novetat Exhalació, un recull de contes que utilitza la ciència ficció per qüestionar el que donem per fet.

L’obra

El relat inaugural es titula ‘El comerciant i el pont de l’alquimista’. Ted Chiang es decanta per acostar-se a abisme, en clau de ‘Les mil i una nits’ i dels viatges en el temps, clàssic argument universal del gènere de ciència-ficció.

exhalacion - Exhalació

Tot i això, els utilitza d’una manera completament original: aquí no es tracta de sortejar els perills que provocaria un canvi del passat al futur. Més aviat interferir en el temps visitat per aprendre a viure-hi, per comprendre’l millor, per sortir-ne sent una persona més noble i sàvia. “Res esborra el passat. Hi ha el penediment, hi ha l’esmena, i hi ha el perdó. No hi ha més, però amb això n’hi ha prou”, conclou el narrador. La tecnologia serveix perquè ens enfrontem a les pors de la nostra solitud. Practiquem el que significa ser pares en una societat on la intel·ligència artificial aspira a rivalitzar amb la gelosia i les misèries dels seus creadors ( ‘El cicle de vida dels elements de programari ). I així cadascun dels contes que componen aquesta antologia de relats.

Per Chiang, la ciència-ficció funciona com una manera de qüestionar el que donàvem per fet: ja sigui el lliure albir ( ‘El que s’espera de nosaltres’), el poder de la memòria ( ‘La veritat de fet, la veritat de l’ sentiment ‘) o de la identitat moral (‘ l’ansietat és el vertigen de la llibertat ‘). Hi ha una mica d’edificant en aquests contes, una cosa que desafia temps tan apocalíptics com els que vivim, com si el gènere fos un refugi per a l’esperança de conèixer-nos millor, malgrat tot.

L’autor

Ted Chiang és un escriptor nord-americà de ficció especulativa. El seu nom xinès és Chiang Feng-Nan (姜峯楠).

Ted Chiang - Exhalació

Va néixer el 1967 a la localitat de Port Jefferson de l’illa de Long Island, a l’estat de Nova York (Estats Units). Els seus pares, nascuts a la Xina, van emigrar juntament amb les seves famílies a Taiwan durant la Revolució comunista xinesa, i posteriorment van marxar als Estats Units.

Chiang va assistir a la universitat Brown, on es va graduar en ciències de la computació. Actualment resideix a Bellevue, prop de Seattle, Washington, on compagina la seva faceta d’escriptor de ficció amb la d’autor de manuals tècnics de programari.

Els seus treballs de ficció breu li han suposat quatre premis Hugo i quatre premis Nébula, a més d’altres prestigiosos premis d’aquest gènere.

La seva producció literària, encara que poc prolífica, ja li ha suposat grans reconeixements per part de la crítica, sent gratament acollida també pel públic.

J. Walquer