Quirke a Sant Sebastià. Benjamin Black

Quirke a Sant Sebastià. Benjamin Black

La novetat d’aquesta setmana és Quirke a Sant Sebastià. Benjamin Black n’és l’autor.

Coberta de Quirke a Sant Sebastià. Benjamin Black
Coberta de Quirke a Sant Sebastià. Benjamin Black

En Quirke, el metge forense protagonista de les històries de gènere negre escrites per John Banville amb el pseudònim de Benjamin Black, es troba a Sant Sebastià, a l’època de la dictadura franquista, però.

Què passa exactament?

En Quirke i la seva dona Evelyn deixen Dublín per passar uns dies de vacances a Sant Sebastià i s’estan en un dels hotels més emblemàtics de la platja de la Concha. Però tot canviarà quan per un accident una mica ridícul ha d’anar a l’hospital de la ciutat. Allà es creurà amb una noia irlandesa la qual li és familiar, ja que li recorda una amiga de la seva filla Phoebe, pressumptament assassinada, encara que el cos no es va trobar mai, pel seu germà. Com que està segur que no és un fantasma insisteix Phoebe que vagi al País Basc per aclarir la situació. Tanmateix, ella no hi va sola, l’acompanya l’inspector Strafford, persona a qui Quirke no vol ni veure… Al mateix temps un assassí a sou iniciarà el mateix trajecte…

Gènere negre
gènere negre

Angela Lawless. No, aquell nom no estava bé. senzillament no. Una vegada, en el passat, una altra jove amb les mateixes inicials, A. L., havia projectat breument una gran ombra en la vida d’en Quirke. Havia mort, violentament, a mans del seu propi germà. Un afer tràgic i lleig.

(…)

April, va pensar, gairebé va posar-se a riure de l’absoluta inversemblança d’allò, l’absoluta sorpresa. April Latimer. L’April a Sant Sebastià, per primavera.

Fragment de Quirke a Sant Sebastià, cap. 16

A part de Donostia, l’acció es desenvolupa a Londres i a Dublín, ja que en la primera ciutat una trama criminal està lligada amb foscos interessos relacionats amb poders ocults a Irlanda i amb la història familiar d’en Quirke.

Les altres històries protagonitzades per Quirke

L’autor

John Banville i Benjamin Black és la mateixa persona, amb la diferència que quan John escriu gènere negre es transforma en Benjamin. Aquest escriptor irlandès ha obtingut premis a la seva trajectòria literària, com per exemple:

  • Premi Booker, 2005
  • Premi Franz Kafka, 2011
  • Premi Austríac de Literatura Europea, 2013
  • Premio RBA de novela policíaca, 2017
  • Premio Príncipe de Asturias de las Letras, 2014
Roda de premsa, gener de 2021

Al nostre blog pots trobar més articles sobre Benjamin Black i John Banville.

Finalment, esperem que aquest vuitè relat sobre el metge forense en Quirke a Sant Sebastià de Benjamin Black t’atrapi tant com ens ha atrapat a nosaltres!

Goldfinch