Permagel. Eva Baltasar

Permagel. Eva Baltasar

El passat dimecres finalitzàvem l’actual curs del Club de Lectura La Crisàlide. I no vam poder concloure la temporada de millor manera ja que vam comptar amb la presència de l’Eva Baltasar, autora de la novel·la Permagel, que els clubaires han llegit aquest darrer mes.

La tertúlia: 2 de juny de 2021

L’última sessió d’aquest curs del Club La Crisàlide va tornar a ser especial: comptàvem amb la presència de l’autora de “Permagel”, Eva Baltasar, que va venir expressament de Cardedeu, on viu, i va elogiar de tot cor la Sala Noble de la Casa Olivella, on va tenir lloc la sessió; va dir que era la sala més espectacular que havia visitat. Ja li vam dir que, si tornava l’any vinent, com seria el nostre desig, possiblement ens trobaria una mica més encongits…

Però és aviat encara per parlar de curs vinent, i el cas és que vam fer una bona colla entre lectors i lectores de La Crisàlide –Anna Maria Montaner, Rosa Llop, Pilar Medina, Josep Maria Olivar, Ramon Also, César Verdejo- i altres assistents, com la Marta, admiradora de l’obra d’Eva Baltasar.

Teresa Forcadell, la directora de la biblioteca, va fer les presentacions, també per cloure el curs, i convidar-nos a tots a seguir fent pinya amb La Crisàlide l’any vinent. Després va venir la presentació “formal” de part d’aquesta cronista, que en essència sabia que l’Eva Baltasar, llicenciada en Pedagogia i filòsofa de vocació, provenia del món de la poesia, que tenia 10 poemaris premiats –un dels quals, Poemes d’una embarassada, ho va ser mentre estava de part- i que la seva primera novel·la, Permagel (2018), va ser una autèntica campanada. Premi Llibreter, traduïda a 6 idiomes, amb moltes edicions. La segona, Boulder (2020), rebé el Premi Òmnium, i la tercera, Mamut…encara no està publicada per causa del còvid, que ha endarrerit la difusió de Boulder.

Els assistents intercanvien impressions amb l’autora…
Coberta de la novel·la "Permagel"

I bé, què té aquesta obra, Permagel, per suscitar tants aplaudiments i tanta curiositat? L’autora ens en va parlar amb moltíssima senzillesa, amb un somriure permanent i amb una gran honestedat. Travessava una època d’hores baixes, va dir, i hagué d’anar a fer teràpia. Li van demanar que escrivís el que li passava en uns quaderns…i es va entusiasmar tant escrivint, que ja no va parar (sí que va parar de fer teràpia). Així, d’una manera natural, totalment artesana, va néixer Permagel, que va rebre atenció immediata de l’editora de Club Editor, Maria Bohigas, amb la qual hi ha una gran entesa.

Malgrat el marc “solemne”, vam fer la nostra roda de preguntes i comentaris habituals. Anna Mª Montaner va explicar que ho havia trobat una lectura bella, com una música, com una balada. Al seu parer, reuneix poesia, prosa i teatre; és intimista, i també futurista.

Josep Maria Olivar el va trobar un llibre bo, que expressava un món molt diferent, i tenia una pregunta per a l’autora: per què la protagonista feia un intent de suïcidi, si aparentment no li mancava res? L’autora va parlar del buit existencial, d’una caiguda en un pou negre; amb molt sexe, sí, però sense amor. “El sexe no m’aferra a la vida”, diu la protagonista, en una ocasió. Es troba atrapada en un atzucac, on menteix de cara enfora. Hi ha moltes tipologies de mentides; de fet, també es diu a la novel·la que aconsegueix la llibertat gràcies a les mentides.

Imatge de l’escriptora Eva Baltasar al Club de Lectura La Crisàlide
Imatge de l’escriptora Eva Baltasar al Club de Lectura La Crisàlide
Eva Baltasar a La Crisàlide

En Ramon Also va comentar que era una novel·la diferent, i va remarcar el fet que les protagonistes fossin lesbianes, sense que aquest fos el tema del llibre. En el primer capítol (on hi ha una descripció del permagel) no l’entenia, però després va anar entrant en la història i li va agradar. Un altre assistent va remarcar així mateix la qüestió del lesbianisme, i va comentar que la protagonista li semblava malalta, per voler suïcidar-se, però l’autora va adduir que hi ha gent que se suïcida sense estar malalta. També va explicar que, en ser ella lesbiana, l’opció sexual de la protagonista li va sorgir d’una manera natural.

Rosa Llop va lloar les descripcions, la meravella de la prosa i de l’ús de la llengua, capaç de reflectir un estat d’ànim concret. Va explicar que per a ella fins i tot havia estat una lectura massa dura, en les circumstàncies en què ens trobàvem, de tant bé que ho plasmava l’autora. L’Eva va manifestar que, en tant temps de fer poesia, estava acostumada a plasmar imatges, i que de vegades fins i tot plorava quan escrivia.

Pilar Medina va manifestar que li havia agradat molt. La Marta va explicar que tant ella com la seva filla compartien una gran admiració per l’obra de l’autora. L’Eva Baltasar va dir que la seva filla de 15 anys havia compartit Permagel amb la seva colla, i que a la majoria els havien agradat més les escenes eròtiques…

Vam acabar la sessió amb una agradable tertúlia on l’Eva ens va parlar de les traduccions de la seva obra, i la vam convidar a visitar-nos l’any vinent, amb la lectura de Boulder.

A veure si el curs vinent pot ser més presencial i, sobretot, menys angoixós que aquest!

L’autora: Eva Baltasar

Imatge de l'escriptora Eva Baltasar / Font: Regió7

(Barcelona, 26 d’agost de 1978) és una poeta i escriptora catalana. Llicenciada en pedagogia a la Universitat de Barcelona. El 2008 va debutar com a poeta amb Laia, llibre que va guanyar el Premi Miquel de Palol. Entre els anys 2009 i 2017 ha publicat nou poemaris més, tots premiats.

La seva poesia s’ha definit com a intimista, poesia del cos, amb trets sovint filosòfics i conceptuals. Són recurrents les seves referències al lesbianisme, l’experiència d’habitar el propi cos, la maternitat o l’accés a un imaginari íntim com a manera de suportar la realitat.

L’any 2018 va debutar en narrativa amb Permagel, novel·la aclamada per públic i crítica que va guanyar el Premi Llibreter i que ha venut els drets de traducció a sis idiomes. Permagel és la primera novel·la d’un tríptic on l’autora explora en primera persona la veu de tres dones diferents que viuen algunes de les contradiccions pròpies del seu temps. L’obra ha venut més de 25.000 exemplars en català. El 2020 es publicà Boulder, la segona entrega del tríptic, que li va valdre el Premi Òmnium a la millor novel·la de l’any, i l’any 2021 s’ha publicat la tercera novel·la, Mamut (Club Editor).

El llibre: Permagel

Permagel és el títol d’una novel·la que el Gremi de Llibreters va distingir amb el Premi Llibreter 2018. L’autora Miracle Sala en va fer aquesta ressenya a la revista digital “Núvol”:

Maria Rosa Nogué.
La Crisàlide.

Disponibilitat en els catàlegs:
Logo Generalitat de Catalunya

Funny Girl