L’Efecte Frankenstein. Elia Barceló

L’Efecte Frankenstein. Elia Barceló

I gairebé sense pensar-hi, hem arribat a la tercera de les lectures finalistes al Premi Menjallibres d’enguany, en la seva categoria per a 3r i 4t d’ESO. Després de Prop de les bombres, d’Emili Bayo, i de Tot plegat semblava una broma, d’Anna Vilar, avui comentem L’Efecte Frankenstein, de l’escriptora Elia Barceló.

El llibre: L’Efecte Frankenstein

Coberta de la novel·la l'Efecte Frankenstein de l'escriptora Elia Barceló

Aquesta novel·la d’Elia Barceló, guanyadora del Premi Edebé de Literatura Juvenil l’any 2019, comença una nit de Carnaval a Ingolstad (Alemanya). Allà s’hi coneixen la Nora i el Max, tot just quan salven una nena de morir ofegada al riu Danubi. Entre ambdós sorgeix una gran atracció que farà que la Nora, seguint el Max, viatgi a través del temps i quedi atrapada al segle XVIII.

L’autora farà servir aquest salt temporal per explicar-nos el paper de la dona en el segle XVIII i també d’altres qüestions que sovint no s’expliquen en novel·les històriques. Aspectes com ara la falta de llum, la higiene escassa, la diferència de classes, la poca varietat del menjar o, fins i tot, la incomoditat de la roba, seran qüestions amb què tot sovint la protagonista xocarà culturalment i moralment.

Per una banda, L‘Efecte Frankenstein és una novel·la d’intriga, amb una ambientació gòtica i una història d’amor de rerefons. La lectura és àgil, tot i que de vegades sembla que la trama costa d’avançar.

Per altra banda, la novel·la esdevé un homenatge al paper de les dones en la societat. A més a més, el llibre inclou moltes referències literàries i culturals, com ara la presència de Mary Shelley o Wolfgang Amadeus Mozart.

Tot i que es tracta d’una novel·la juvenil, és sens dubte un llibre que agradarà a totes les edats. Ens farà reflexionar sobre la igualtat entre sexes i classes, sobre el progrés de la nostra societat en alguns temes i també, com l’obra de Mary Shelley, sobre l’obligació moral de complir amb les responsabilitats i conseqüències de les nostres accions.

Premi Menjallibres
Premi Menjallibres

L’autora: Elia Barceló

Elia Barceló (Alacant, 1957) va estudiar Filologia Hispànica i Anglogermànica. Viu en Innsbruck (Àustria), impartint classes de literatura espanyola i composició a la universitat. Així mateix, combina aquest treball amb una primerenca vocació literària. 

L'escriptora Elia Barceló

És autora de novel·les per a adults i joves. Els seus llibres han estat traduïts a més de deu llengües diferents. Les seves novel·les El cas de l’artista cruel i Cordeluna van ser guardonades amb el Premi Edebé de Literatura Juvenil. En aquesta mateixa editorial també ha publicat El cas del crim de l’òpera i Cavallers de Malta. El 2020 ha rebut el Premi Nacional de Literatura Infantil y Juvenil.

Disponibilitat en els catàlegs:

Funny Girl