Brigadistes. Vides per la llibertat.

Brigadistes. Vides per la llibertat.

El proper divendres dia 29 de gener , a les 18.30h, la Biblioteca Armand Cardona Torrandell acollirà, de manera virtual, la presentació del llibre “Brigadistes. Vides per la llibertat”

brigadistes 1024x768 - Brigadistes. Vides per la llibertat.

L’autor Jordi Martí-Rueda posa noms i mirades a un gran gest de solidaritat, publicat per l’editorial Tigre de paper.

Brigadistes: idealistes compromesos en la batalla contra el feixisme que  van quedar marcats de per vida | Diario Público

Durant la Guerra Civil va passar una cosa extraordinària. Milers d’homes i dones d’arreu del món van deixar família, feina i un món en pau per creuar la frontera i combatre el feixisme a la península Ibèrica. Mai en la història s’havia vist un gest de solidaritat com aquest, i mai s’ha tornat a veure.

Per tant, podrien ser històries de novel·la, però son reals i ben humanes.

I ens diuen una cosa: sota l’èpica de la Guerra Civil també s’estimava, es tenia coratge i por, i ganes de plorar i fins i tot de riure.

Reviure aquestes vides, avui, és més oportú i saludable que mai.

Històries com ara les de…

Com ara la Fanny Schoonheyt que li deien la dona més valenta de Barcelona.

O Felicia Browne que va decidir que havia arribat l’hora de deixar els pinzells i agafar un fusell.

També els germans Nielsen es van enfilar a tres bicicletes i van pedalar des de Copenhaguen fins al Pirineu.

Els records de guerra de tres brigadistes italians | E.V | La jonquera |  Cultura | El Punt Avui

I fins i tot en un vagó de tren ple de soldats, a la infermera Penny Phelps l’amoïnava la bota de vi que s’acostava, de mà en mà i de boca en boca.

Jordi Martí-Rueda és historiador especialista en Guerra Civil i Brigades Internacionals.

Així doncs, el seu primer llibre, Tocats pel vent. Cinc històries humanes de les Brigades Internacionals i la Guerra Civil va rebre el premi Liberisliber de no-ficció 2015.

Tocats pel vent | Pagès Editors

Ha treballat en el sector editorial i en diversos projectes de memòria. Actualment treballa a la Direcció General de Memòria Democràtica.

La presentació anirà a càrrec d’Enric Garriga, president de l’Amical Mauthuasen, i d’Eduard Amouroux, president de l’Amical de les Brigades Internacionals.

La Biblioteca ha publicat la Guia de Lectura Víctimes de l’Holocaust, que és una actualització de la guia publicada l’any 2012.

Aayla Green