En el fiordo profundo. Ruth Lillegraven.

En el fiordo profundo. Ruth Lillegraven.
Combinat coberta i foto Ruth Lillegraven
Combinat coberta i foto Ruth Lillegraven

La novetat de gènere negre que et presentem ve del nord del continent europeu. Darrerament s’estan publicant moltes novel·les d’autors novells d’aquelles llunyanes contrades. La d’avui duu el títol de ‘En el fiordo profundo’ de Ruth Lillegraven, el qual ja dona molta informació de la procedència i del que pot passar en el relat.

“-Puedes irte a casa, Haavard.

Estoy a punto de negarme, pero entonces me doy cuenta de lo exhausto que me siento. La guardia de un médico especialista dura desde las 15:00 hasta las 10:00 del día siguiente. En circunstancias normales resulta bastante agotador; hoy me parece insoportable.

-Gracias -digo-. Es posible que, de hecho, te tome la palabra.

Subo un momento al despacho, me siento y saco el móvil.

El homicidio en el hospital de Ulleval ya es titular en VG digital. El vídeo que han publicado muestra, junto a la entrada principal, a una periodista rubia que señala con el brazo los edificios a su espalda.”

Dos personatges principals: La Clara i en Haavard. Un matrimoni amb dos fills. Ell és pediatre, ella, assessora en el ministeri de justícia, tanmateix ambdós amb un passat que ningú o potser sí algú coneix.

Lloc: La capital de Noruega, Olso i els fiords d’aquest magnífic país del nord d’Europa.

Però, què hi passa?

Apareixen persones assassinades al voltant de Haavard, per tant, el primer sospitós és ell. La Clara també té un passat! Com pot salvar, però, ella la seva carrera i la seva família sense descobrir els secrets que ningú ha de saber?

”Ya que papá no había sido capaz de hacer nada, debería haberlo hecho yo. Podría haber ido a buscar a Lars y haber huido con él; podríamos habernos ido a vivir a una cabaña en la montaña. Yo podría haberlo salvado, pero no lo había hecho y ahora no merecía seguir viviendo.

No le dije esto a nadie, solo me incliné sobre él y besé su gélida frente. Después me incorporé, me quedé de pie junto a mi padre, que se había arrodillado junto a Lars y sollozaba.”

Gènere negre

La història es divideix en cinc parts, amb un total de setanta-cinc capítols cadascun dels quals amb el nom del protagonista: la majoria són Clara i Haavard. Apareixen, però, altres personatges que també expliquen fets del passat.

L’autora

De l’autora, Ruth Lillegraven, et podem dir que és originària de la zona dels fiords, per tant, és una molt bona coneixedora de l’espai on es desenvolupa l’acció. L’any 2015 debutà com a escriptora, però de poesia. Tanmateix, ha escrit tres col·leccions de poesia, llibres infantils i una obra de teatre.

La novel·la que et proposem és la primera que escriu dins del gènere negre. Com es diu a l’interior de la contracoberta: ‘El próposito inicial era transformar el esquema clásico de la novela negra nórdica, pero manteniendo el imponente paisaje escandinavo y dotándola de los ingredientes de suspense de Patricia Highsmith, Daphne du Maurier o Gillian Flynn. Un tipo de historia que se echaba en falta en la ficción escandinava. Ruth Illegraven ha creado una trama perspicaz y original que oscila entre la élite política de Oslo, el ajetreado día a día de un hospital y el majestuoso paisaje de los fiordos noruegos.’

Ara només cal que obris el llibre En el fiordo profundo de Ruth Lillegraven i comencis a llegir-lo! Desitgem que t’agradi!

Logo Generalitat 2 - En el fiordo profundo. Ruth Lillegraven.

Goldfinch