Llegir té Premi: Nova prestatgeria de Nenes i Dones

Llegir té Premi: Nova prestatgeria de Nenes i Dones

Ens acostem als darrers dies del concurs Llegir té Premi i els nois i noies que hi participen estan gaudint d’un munt de llibres d’allò més interessants. Tot i que ens trobem a les acaballes de l’activitat, que finalitza el proper 21 de juny, les bibliotecàries tutores han preparat un nou prestatge de recomanacions. Aquest en relació a les Nenes i les Dones.

Lectures recomanades a Llegir té Premi

Prestatgeria “Nenes i Dones”

Qui sóc ? Quins són els meus somnis? Què vull estudiar? Què vull aconseguir? En qui em vull convertir?

Aquestes són qüestions bàsiques que no sempre les nenes i les dones s’han pogut plantejar lliurament.  L’empoderament de les dones és un element essencial per poder construir una societat igualitària. És el deure de tots i totes educar en el respecte, la diversitat i sobretot en igualtat.

Les lectures que us ressenyem a continuació ens apropen a un món de nenes i dones excepcionals que han lluitat i lluiten en allò que creuen.

L’Evolució de la Calpurnia Tate, de Jacqueline Kelly
Coberta de L'Evolució de la Calpurnia Tate

La Calpurnia és la protagonista d’aquesta història que passa a Texas durant el calorós estiu de 1899.

Callie, tal com és anomenada familiarment, és una nena d’11 anys molt inquieta. Li agrada explorar, investigar i descobrir el per què de tot plegat.

La seva mare li vol donar una educació pròpia d’una noia de bona família d’aquella època. Vol que aprengui a cuinar, a cosir, i a tocar el piano. Però ella està més interessada en la ciència, en la natura, en capturar animalons i els experiments científics.

L’única persona que li farà cas i que mostrarà un gran interès per les seves inquietuds serà el seu avi Walter. L’avi, un senyor esquerp i solitari, li obrirà les portes a la biblioteca familiar i al seu laboratori. És un senyor apassionat naturalista que es carteja amb Darwin i que somia a trobar una espècia nova abans de morir-se.

A partir d’aquest moment, la relació de la Calpurnia amb el seu avi s’anirà enfortint i serà l’eix de la novel.la. Calpurnia, aquell calorós estiu, tot i tenir 11 anys descobrirà què vol ser de gran, en un món on sembla que les dones ja tenen el futur sentenciat.

La lectura del llibre també ens descobrirà la divisió que existia en la societat d’aquella època. Per un costat, tots aquells que creien en la religió i en els costums sexistes i, per altre costat, tots aquells que tenien un pensament més progressista i creien en la ciència.

Disponibilitat en els catàlegs:
  • La evolución de Calpurnia Tate (eBiblio)
  • L’Evolució de la Calpurnia Tate (Aladí)
L’Artur i la Clementina, d’Adela Turin i Nella Bosnia

Aquest conte va ser publicat per primera vegada a Itàlia a mitjans dels anys setanta, un moment molt significatiu en la història del feminisme. Al cap de poc temps aparegué traduït al castellà, gràcies a la barcelonina editorial Lumen, dirigida per la mítica Ester Tusquets.

Coberta de L'Artur i la Clementina

L’any 2012, l’editorial Kalandraka va recuperar aquest conte que ens parla de l’alliberament femení des de la relació de parella. Ens mostra com la il·lusió inicial d’una relació amorosa es pot convertir en monòtona i, fins i tot, en una presó quan un dels individus subestima i ridiculitza les qualitats de l’altre.

La història ens presenta dues tortugues, l’Artur i la Clementina, que es casen i van a viure a la vora del llac. La Clementina somia tenir una vida plena d’aventures i experiències, inicia aquesta nova etapa amb il·lusió i molts plans de futur. Aviat, però, l’Artur s’encarregarà de treure-li del cap les seves idees, menyspreant els seus plans i anul·lant la seva personalitat  fins que la Clementina diu prou!

És un conte infantil amb un clar rerefons dirigit als adults. Ens alliçona de manera positiva, ja que la persona maltractada (Clementina) és capaç de superar una relació perjudicial per a ella i pren el seu camí lluny del seu maltractador (l’Artur). Està explicat de forma senzilla i sense dramatismes fet que facilita tractar aquest tema amb els infants.

Aquesta és una història escrita fa més de 30 anys, però malauradament de plena actualitat. Les seves autores, Adela Turin i Nella Bosnia, són uns referents en contes sobre la coeducació i la igualtat.

Disponibilitat en els catàlegs:
  • L’Artur i la Clementina (Aladí)
Persèpolis, de Marjane Satrapi
Coberta de Persèpolis

Aquesta novel.la gràfica ha fet 20 anys i segueix d’actualitat ja que el conflicte que ens explica segueix sense solució. La vida de la protagonista és igual a la de molts nens i nens que actualment intenten abandonar el seu país d’origen per buscar un lloc millor per créixer i viure.

Va ser publicada per primera vegada a França on la seva escriptora i il·lustradora es va traslladar a mitjans dels anys 90.

Persèpolis és la història autobiogràfica de la seva autora Marjane Satrapi, una nena iraní que es va fer gran en el marc de la Revolució Islàmica, en ple aixecament del fonamentalisme islàmic. Una nena que veu atònita el canvi profund que experimenta el seu país i la seva família mentre ella aprèn a portar el vel.

L’obra, a més a més, ens serveix com un extraordinari testimoni històric d’un poble i una època marcats per un ambient de guerra i repressió política.

L’any 2007 se’n va fer una pel·lícula animada (coodirigida per la mateixa autora de llibre i Vicent Parannaud). El film va obtenir nombrosos premis dels quals destaquen el Premi del Jurat de Cannes (ex-aequo) l’any 2007, el Premi Cèsar a la Millor òpera prima, una nominació als Òscars com a millor llargmetratge d’animació i una nominació als Globus d’Or com a millor pel·lícula de parla no anglesa.

Disponibilitat en els catàlegs:

I fins aquí, tot el munt de recomanacions que des de les biblioteques de Vilanova us hem ofert a través de Llegir té premi, Si us vau perdre les anteriors, les podeu consultar fent clic aquí i aquí. En el web del concurs, hi teniu tota la informació de l’activitat.

Funny Girl