El factor humà

Portada del llibreUn any: 1995. Un país: Sudàfrica. Un somni: Nelson Mandela. Aquest són els tres elements que composen aquesta història basada en fets reals succeïts quan en un país s’estava sortint d’una etapa fosca marcada pel bloqueig durant una dècada per culpa d’una política tacada pel aperheit.

L’obra literària El factor humà de John Carlin ens va recordar aquests fets històrics a partir del moment en que Nelson Mandela ja feia 23 anys que estava empresonat, aconseguint la llibertat i el seu repte d’unir un país trencat per una guerra civil i dividit per l’odi racial, a través de la convivència entre la població de raça negra i els de raça blanca enfrontats durant més de 50 anys. El nexe d’unió va ser a través de l’esport, i més concretament el mundial de rugbi de Sudàfrica i la importància d’aquella victòria decisiva pel somni del president sudafricà Nelson Mandela.

John Carlin, la labor del qual com corresponsal a Sud-àfrica en aquells anys va estar qualificada per Mandela com «absolutament magnífica», ofereix un apassionant relat en la veu d’un grup de personatges que van viure aquesta gran història.

Invictus de Clint EastwoodAquest és també l’argument de la pel·lícula de Clint Eastwood que s’ha estrenat aquest cap de setmana: Invictus. Nelson Mandela és Morgan Freeman; el capità de la selecció de rugbi és protagonitzat per Matt Damon i la història que s’explica es la relació entre els jugadors sudàfricans, que van passar de participar en un esdeveniment esportiu com un mundial a ser els autèntics herois d’un país., i el president de Sudàfrica. Els jugadors durant aquells dies es van convertir en els responsables i veritables impulsors del desenvolupament d’un projecte de país cap a la seva maduresa que els va aconseguir emocionar de tal forma que avui dia encara ploren en recordar les seves relació propera amb Mandela i la importància del que van aconseguir durant aquells mesos i dies de 1995.

Morgan Freeman en una entrevista li van preguntar si s’havia de veure la pel.lícula un cop llegit ja el llibre de John Carlin. Ell va contestar sense dilació: al contrari, primer cal veure Invictus i després llegir el llibre. Així doncs és ara el moment de descubrir la història que ens vol explicar Eastwood i després llegir el llibre per contextualitzar històricament i aprofundir en els fets succeïts a partir de l’alliberació de Mandela fins el triomf de tot un país.

Biblioteca Joan Oliva i Milà.

Morello