Aprendre a ser feliç a través de la lectura

Raó i emoció
Raó i emoció no són dos sistemes aïllats sinó interconnectats i interdependents. La intel·ligència cognitiva o intel·ligència mesurada amb un Quocient d’Intel·ligència (QI), sembla inamovible enfront de la intel·ligència emocional, formada per diferents tipus d’intel·ligències, susceptible de millorar al llarg de la vida.

El nostre cervell funciona de forma sistèmica i complexa i tot està interconnectat, per tant educar les emocions es d’una gran complexitat.

Les emocions estan teixides en tota la xarxa d’interaccions que una persona estableix, som un nus en una xarxa de relacions. Des d’aquesta perspectiva l’educació emocional significa ampliar la nostra mirada a tots aquells fenòmens i té una finalitat compensadora d’un dèficit i d’una dissociació entre raó i emoció que ha portat als éssers humans a no saber qui són i a una forma de pensament molt parcel·lada i segregadora.

Fomentar l’hàbit de la lecturaEducar la intel·ligència emocional permet tenir un millor control de la pressió interna i externa i, doncs, millorar la sensació de benestar. Els aspectes bàsics de la intel·ligència emocional són una bona autoestima, autocontrol de les emocions i de la conducta, adequades relaciones interpersonals i un pensament positiu.

En aquest context, no hem d’oblidar que la intel·ligència pot desenvolupar-se, en gran mesura, amb l’hàbit de la lectura, ja que la lectura és per a la ment el que l’exercici és per al cos.

En tota aquesta problemàtica ens endinsarà Gemma Lienas el proper dijous 20 de gener a la Biblioteca Joan Oliva, i també ens plantejarà com millorar la pròpia intel·ligència i la de les criatures a través de la lectura.

Gemma LienasGemma Lienas (Barcelona, 1951), és escriptora, fa conferències sobre temes relacionats amb la dona, l’educació o la literatura, col·labora amb El Periódico de Catalunya i Catalunya Ràdio. És presidenta de l’associació Dones en Xarxa. Durant uns 15 anys va ser directora d’edicions a diverses editorials i també ha estat professora de llengua i literatura.

Entre molts altres títols, són obra seva: Atrapada al mirall, Anoche soñé contigo i El final del joc (Premi Ramon Llull 2003), Bitllet d’anada i tornada (Premi L’Odissea 1998), El diari lila de la Carlota (premi Unesco per la tolerància 2003), El diari vermell de la Carlota, El diari blau de la Carlota, Cul de sac i Així és la vida, Carlota, la sèrie de l’Emi i en Max, la sèrie de la Tribu de Camelot, i la sèrie la Fada Menta.

A la Biblioteca podeu trobar aquests llibres de la Gemma Lienas:

 • El Gran llibre de la Carlota
 • L’Asteroide destructor
 • La Aventura de las ballenas
 • Bitllet d’anada i tornada
 • Busco una mare!
 • La Carlota i el misteri del canari robat
 • Carlotaren egunkari morea
 • Condició de mare
 • Cul de sac
 • El Diari blau de la Carlota
 • El Diari lila de la Carlota
 • El Diari vermell de la Carlota
 • L’Emi i en Max : l’aventura de la glacera
 • Ets galàctica, Carlota!
 • El Final del joc
 • Finisterre i el missatger
 • Finisterre i els buscadors d’or
 • La Glacera verinosa
 • La Lluna en un cove
 • La meva família i l’àngel
 • Rebels, ni putes ni submises
 • Un Tió amb vista
 • Vull ser puta : contra la regularització de la prostitució
 • Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  sofeita