‘El Padrino’ de Mario Puzo fa 50 anys

libro_1322161062El Padrino, la novel·la de l’escriptor Italo-americà Mario Puzo que va ser l’origen de la mítica trilogia de pel·lícules dirigides per Francis Ford Coppola celebra el cinquantè aniversari de la seva publicació.

Amb El Padrino, Puzo va aconseguir crear un nou gènere, novel·la sobre la Màfia, que va revolucionar el món literari amb la seva publicació el 1969.

Per primera vegada, la Màfia protagonitzava una novel·la i era retratada des de dins. Mario Puzo no la presentava no com una mera associació de malfactors, sinó com una complexa societat amb una cultura pròpia i una jerarquia acceptada fins i tot més enllà dels cercles de la delinqüència.

El Padrino és la història d’un home, Vito Corleone, el cap mafiós més respectat de Nova York. Dèspota, benèvol, implacable amb els seus rivals, intel·ligent i fidel als principis de l’honor i l’amistat. Don Corleone dirigeix un empori que abasta el frau i l’extorsió, els jocs d’atzar i el control dels sindicats.

La vida i negocis de Don Corleone, així com els del seu fill i hereu Michael, conformen l’eix d’aquesta magistral obra.

Poc temps després que la novel·la es convertís en un fenomen literari, un jove director cinematogràfic va adquirir els drets per adaptar el text a la pantalla gran. Era Francis Ford Coppola, que va col·laborar amb el mateix Mario Puzo en l’escriptura del guió. La pel·lícula es va estrenar l’any 1972 protagonitzada per un grup d’actors de luxe: Marlon Brando, Al Pacino, Diane Keaton, James Caan, Robert Duvall i Talia Shire, entre molts altres.

La pel·lícula va guanyar el Premi Oscar a la Millor Pel·lícula i la seva seqüela, El Padrino II, també ho va aconseguir dos anys després.

puzo01Mario Puzo va néixer a Nova York l’any 1920, en el si d’una família d’immigrants italians.

Va estudiar Ciències Socials en la Universitat de Columbia.

Les seves dues primeres obres, La arena sucia i La Mamma, van tenir un gran acollida però la seva consagració definitiva va arribar amb la publicació de El Padrino, amb la qual a més va aconseguir dos premis Óscar per la seva feina de coguionista.

A aquesta novel·la la van seguir Los tontos mueren, El siciliano, La cuarta K i El último Don.

Puzo va morir a la seva casa de Long Island el juliol de 1999 a causa d’una aturada cardíaca poc temps després de finalitzar l’escriptura de la seva darrera novel·la, Omertà.

ultimodon siciliano omerta Mario Puzo_La cuarta K (Grijalbo)

Súper 8