‘Ser mujer negra en España’ de Desirée Bela-Lobbde

514k3Soy+dL._SX326_BO1,204,203,200_Quant temps portes aquí? Per què parles tan ben espanyol? Ja has anat al teu país? M’ensenyes els teus papers? D’on és una bellesa tan exòtica com tu? És veritat això que les dones negres sou unes feres en el llit?

Aquestes són alguns dels tòpics amb els quals ha d’enfrontar-se habitualment l’activista vilanovina Desirée Bela-Lobedde.

Al seu llibre Ser mujer negra en España ens explica, com una mena de memòries que van des de la seva infantesa a l’edat adulta, ens explica com és viure sent dona i negra a Espanya, com és sentir-se sempre diferent i com és ser testimoni del racisme que encara existeix en aquest país.

I ho fa des del cor i des de la profunda convicció que això pot canviar i que, finalment, tots podem arribar a ser millors persones si deixem els prejudicis i la intolerància de costat.

La Desirée Bela-Lobedde és una comunicadora catalana, activista antiracista, feminista i divulgadora de la cultura africana.

Va iniciar el seu activisme digital a través de la blogosfera primer en blogs col·lectius fins que el 2011 va obrir el seu propi blog inicialment sobre la cura de cabell a partir de l’experiència del seu pèl en estat natural, que ella defineix com “afro, kinky i sec”.

58S’autodefineix com a divulgadora de la identitat africana des d’un punt de vista “vivencial” i reivindica l’apoderament de la dona africana a través de la imatge personal.

Quan el 2016 va ser víctima d’atacs racistes al seu canal de YouTube es va desencadenar una campanya contra la permissivitat i la tolerància del racisme que va quedar denunciada davant la Fiscalia General de l’Estat i el Defensor del Poble per la Xarxa Espanyola d’Immigració i Ajuda al Refugiat i la Xarxa Espanyola d’Immigració.

Ha col·laborat en publicacions com a Locas del coño, és columnista en el diari Público i la podeu seguir a la Desirée al seu blog, al seu compte de Youtube i a les xarxes socials: Facebook, Twitter i Instagram.

Al vestíbul de la Biblioteca trobareu una exposició de fons amb llibres d’autores com Zadie Smith, Chimamanda Ngozi Adichie, Toni Morrison, Alice Walker i altres documents que tracten la qüestió del racisme.

Us deixem amb l’entrevista que li va realitzar la Miriam Hatibi al programa Terrícoles de betevé.

Súper 8