Mor Stephen Hillenburg, pare de Bob Esponja.

stephenhillenburg- bob i PatricioStephen Hillenburg va néixer a Lawton, Oklahoma, el 1961, tot i que en la seva infància va emigrar amb la seva família a Anaheim, Califòrnia, on va quedar fascinant per l’oceà. Va estudiar Biologia marina i va impartir classes en un institut oceanogràfic, on utilitzava com a mètode d’ensenyament un còmic amb ninotets de fauna i flora subaquàtica que ell mateix havia dibuixat.vida moderna de rocko

Més atret per l’animació que per la docència, es matriculà a l’Institut de les Arts de Califòrnia, abans d’entrar a treballar a Nickelodeon per treballar en la sèrie La vida moderna de Rocko, tot i que al mateix temps aniria desenvolupant aquell còmic dels seus anys de mestre fins a convertir-lo en la sèrie Bob Esponja, amb els seus carismàtics personatges de l’al·lucinant –i al·lucinogen– món de Fondo de Bikini, ciutat dotada d’hamburgueseria, hospital, parc d’atraccions i autoescola, i atapeïda de criatures en actitud gairebé sempre absurda. Un espai, en fi, on l’alegria i la bogeria són una forma de vida: com explicar, si no, que Bob Esponja i Patricio no sàpiguen nedar vivint sota l’aigua.

Totes i cada una de les aventures de Bob Esponja, Patricio Estrella i la resta d’habitants de Fondo de Bikini han sigut una alenada de vida, una injecció d’eufòria, des de la seva aparició l’1 de maig del 1999 a la cadena Nickelodeon, en aquell ja històric ‘Se busca ayuda’, en el qual l’alegre esponja dels ulls sortits trobava feina a la graella de l’hamburgueseria El Krustáceo Krujiente. Al llarg d’aquests 19 anys, la sèrie ha convertit els seus personatges en icones de la cultura popular per a totes les edats, amb 242 episodis repartits en 12 temporades i dos llargmetratges estrenats al cine, Bob Esponja: La pel·lícula (2004) i Bob Esponja 2 (2014). I un tercer en preparació: Bob Esponja: Una esponja maravillosa, l’estrena de la qual està prevista per al 2020.

Bob Esponja és la sèrie més longeva i premiada en la història de Nickelodeon i ha sigut durant dues dècades un fenomen sideral de la cultura pop, amb il·lustres fans com Bruce Willis, LeBron James, Pharrell Williams, Marc Jacobs o Barack Obama.

I també ha estat focus de controvèrsia pel seu nivell boig de frenesí visual, que segons alguns estudis mèdics podria afectar l’atenció dels nens. Sense oblidar, per descomptat, les crítiques per les suposades tendències homosexuals en la relació d’amistat de Bob Esponja i Patricio, tot i que el mateix autor sempre li va treure importància a aquesta possibilitat, més enllà de certes picades d’ullet probablement autoconscients del sempre boig equip de guionistes d’una sèrie tan única i inoblidable com el mateix Hillenburg.

Si vols saber tots els documents que tenim a les Biblioteques de la ciutat sobre aquest personatge i el seu autor, clica aquí.

Spro_3