L’Any Pedrolo a les Biblioteques de Vilanova
Manuel de Pedrolo va néixer l’any 1918 i va morir el 1990. El 2018, l’any del seu centenari, ha estat declarat per la Generalitat de Catalunya com l’Any Pedrolo i des de les Biblioteques de Vilanova i la Geltrú li han volgut retre homenatge amb diverses activitats aprofitant també que el cap de setmana del 24 i 25 de novembre es celebra la segona edició de la CatCon, la Convenció Catalana de Ciència-Ficció i Fantasia.
Fins al 25 de novembre podreu veure a la Biblioteca Armand Cardona l’exposició ‘Pedrolo. Més enllà dels límits’, produïda per la Institució de les Lletres Catalanes.
A l’exposició es presenta l’ampli univers pedrolià, tant en la seva dimensió biogràfica com literària. S’explicita la relació de l’autor segarrenc amb el concepte de límit i, per extensió, amb el de llibertat. Pedrolo escriu en un afany enorme de capturar l’inefable, d’esdevenir un “fenomenòleg”, per tal de bastir el seu complex corpus literari, multiforme en temes i estils, però alhora global, de gran coherència i sovint censurat. La negació de qualsevol cotilla el mena a traspassar els límits per fer-nos reflexionar i situar la literatura catalana a l’alçada de qualsevol gran literatura.
El 14 de novembre, també a la Biblioteca Armand Cardona, tindrà lloc una trobada literària amb l’escriptor Antoni Munné-Jordà on es comentarà el llibre Introducció a l’ombra, una novel·la escrita fa seixanta anys on el lector se sorprendrà de l’exhaustió dels interessos de Pedrolo per les teories de descripció i modelament de la realitat i les seves implicacions, l’especulació sobre dimensions alternatives i fins i tot una intuïció dels ordinadors quàntics amb la idea de dotzenes de cervells treballant coordinadament en un mateix projecte.
Per últim, el dimarts 20 de novembre al Teatre Principal i dins la programació regular del Cineclub Sala 1, hi haurà la projecció i posterior cinefòrum de la pel·lícula Segon Orígen, dels directors Bigas Luna i Carles Porta. Per comentar la pel·lícula, comptarem amb la presència del vilanoví Sergi López, membre del repartiment, i de Jaume Felipe, bibliotecari especialitzat en cinema.
Segon Origen és l’adaptació al cinema de la seva novel·la Mecanoscrit del segon origen, un clàssic de la literatura de ciència-ficció escrita en català, publicat l’any 1974. La novel·la es va convertir en una sèrie de televisió l’any 1985. Va ser una de les primeres sèries que va produir TV3 i va ser tot un èxit.
El projecte de convertir en una pel·lícula la història de l’Alba i en Dídac el va engegar el cineasta barceloní Bigas Luna, però la seva mort l’any 2013 va aparcar el projecte, fins que el seu col·laborador Carles Porta el va poder reprendre l’any 2014. El seu record, però, és present en el film, que inclou nombrosos homenatges al cèlebre director.
La cinta, una actualització del llibre, situa l’odissea de supervivència de la parella protagonista en el context actual i ofereix imatges apocalíptiques de Barcelona i Lleida provocades per una catàstrofe mediambiental.
Us deixem amb el tràiler de la pel·lícula.