Àlbum il·lustrat: educar la mirada, descobrir la lectura.

cartellDel 6 al 12 de novembre té lloc la Setmana de l’Àlbum, organitzada per l’Associació Àlbum Barcelona amb l’objectiu d’aconseguir una presència estable i constant d’aquest gènere literari i, per tant, posicionar l’àlbum il·lustrat al capdavant de l’actualitat literària.

Consisteix en un centenar d’activitats a Barcelona ciutat i comarques al voltant del gènere, que tindran lloc, d’una manera descentralitzada, a llibreries, escoles i biblioteques. Les activitats consistiran en trobades amb autors, tallers, xerrades al voltant del gènere i activitats lúdiques, destinades tant a nens com a joves i adults.

Podeu consultar totes les activitats per ESPAI, DATA o AUTOR.

Una altra de les activitats destacades serà ‘L’Àlbum a l’Aula’, unes jornades adreçades a professionals del món de l’educació i del sector de la LIJ. Una oportunitat per descobrir tot allò que l’àlbum il·lustrat pot aportar en l’educació de la sensibilitat artística i literària així com en el foment de la lectura.

Volem apropar el gènere tant a infants i pares com al sector educatiu, i aquest original festival literari i visual ens sembla la millor manera d’implicar-los, sobretot per la utilització d’espais descentralitzats i els diferents sectors implicats en el llibre infantil.

Però… què hem d’entendre per àlbum il·lustrat? Ens referim a un llibre concebut com una integritat, com una totalitat que té a veure amb la cooperació que fa el text, el dibuix, però també el paper, l’edició, el format i que converteix aquesta mena de llibres en una petita joia, fins i tot una petita obra d’art.

Quan la imatge és imprescindible per entendre qui fa què, com, quan i per què; quan, observant-la, podem fer-nos una idea cabdal i fiable de la història o de l’anècdota narrada, explícitament i implícitament, i quan analitzant-la podem apreciar com i per què aquell discurs icònic ens expressa el que ens expressa, és que som davant d’un àlbum, segons Teresa Duran, escriptora i il·lustradora.

Album

“L’educació visual i literària dels nens i nenes és un eix en la seva formació per esdevenir persones crítiques, lliures i creatives. Una creativitat que no només ha de ser plàstica i artística, sinó que neix de quan s’ajunten idees, s’associen conceptes i s’aconsegueixen solucions innovadores”, explica el president d’Àlbum Barcelona, Pablo Larraguibel.

L’àlbum il·lustrat permet el debat literari sense la barrera de la capacitat lectora i al mateix temps ens permet trencar amb la idea que aquest s’adreça només a nens petits que no saben llegir o n’estan aprenent, ja que atrau indistintament a lectors adolescents i adults. Així doncs ens trobem davant d’una eina que aconsegueix crear nous lectors, deixant de banda l’edat que puguin tenir.

L’Associació Àlbum Barcelona està formada per les editorials Ekaré, A Buen Paso, Babulinka, BiraBiro, Coco Books, Corimbo, El Cep i la Nansa, Flamboyant, Juventud, Takatuka, Thule i Libros del Zorro Rojo.

Participaran a fires nacionals i internacionals, treballaran en l’edició de fulls informatius i de promoció de la lectura i donaran suport a cursos per a docents. Tot plegat, de la mà dels llibreters, que són experts en l’àmbit del foment de la lectura, i perquè entenen que l’activitat editorial té molt poc sentit sense les llibreries.

L’any passat, l’associació ja va organitzar la primera Nit de l’Àlbum i va publicar un manifest sobre l’àlbum il·lustrat.

manifest01manifest

A la Sala Infantil de la biblioteca Armand Cardona tenim a la vostra disposició àlbums il·lustrats que segur que desconeixeu. Us estan esperant.

Spro_3