“Nubosidad variable” de Carmen Martín Gaite

PortadaNubosidad variable va ser publicada l’any 1992. Narrada de forma epistolar ens explica la història de la Sofia Montalvo i la Mariana León, dues amigues de tota la vida que deixen de ser-ho quan les dues s’enamoren del mateix noi. Anys més tard es tornen a trobar de forma casual.

Ara la Mariana és una psiquiatra famosa, sentimentalment lliure i sense comprimís i la Sofia s’ha convertit en esposa i mare de família, deixant de banda els seus somnis juvenils.

Aquesta trobada suposa una revolució interna per les dues que decideixen reprendre la seva amistat, aquesta vegada però a distància, doncs la Mariana marxa a viure fóra.

L’escriptura d’aquestes cartes resulta una experiència catàrtica per a les dues amigues i les fan reflexionar sobre les seves vides i sobre la seva pròpia amistat.

Carmen Martín Gaite

Carmen Martín Gaite va néixer a Salamanca l’any 1925 i va morir a Madrid l’any 2000.

Va estudiar Filosofia i Lletres a la seva ciutat i l’any 1950 es va traslladar a Madrid on aviat va entrar al cercle intel·lectual format per escriptors com Rafael Sánchez Ferlosio, amb qui es va casar i va tenir dos fills: en Miguel que va morir abans de celebrar el seu primer any de vida i la Marta, que va morir l’any 1984. 

Va rebre el Premi Nadal l’any 1957 per Entre visillos i el Premi Príncep d’Astúrias de les Lletres. 

Més informació: Estudis sobre l’obra de Carmen Martín Gaite

Us deixem amb un vídeo de la Carmen Martín Gaite parlant sobre la seva literatura.

Súper 8