Annie Leibovitz, guardonada

Annie LeibovitzLa fotògrafa nord-americana Annie Leibovitz ha estat guardonada amb el premi Príncep d’Astúries de Comunicació i Humanitats.

“És una de les dinamitzadores del fotoperiodisme mundial i una de les fotògrafes més respectades a Europa i Amèrica“, ha assenyalat el Jurat.

“Després d’una etapa com a reportera que va finalitzar en la Guerra del Líban, ha signat desenes de portades de les revistes més prestigioses i s’ha consagrat amb instantànies i retrats que reflecteixen una època de la política, la literatura, el cinema, la música i el esport a través dels seus protagonistes”.
 

John Lennon amb Yoko OnoEl seu primer gran encàrrec va arribar a Leibovitz el 1975, quan se li va asignar documentar la gira musical Rolling Stones Tour of the Americas ’75 que el grup britànic The Rolling Stones va realitzar als Estats Units i Canadà, per a la revista de nom homònim.

A més, va ser l’última a fotografiar John Lennon. El 8 de desembre de 1980, Annie va acudir a l’apartament de Dakota per fotografiar-lo per Rolling Stone. Ella li va prometre que una d’aquestes imatges il·lustraria la portada de la revista, tot i que els editors no volien que la seva dona Yoko Ono hi aparegués. Hores després de la sessió fotogràfica, John va ser assassinat pel seu admirador, Mark David Chapman, qui li va disparar quatre vegades a l’entrada de l’edifici a Nova York. Finalment, la fotografia que Rolling Stone va publicar el 22 de gener de 1981 a la seva tapa va ser aquella en què Lennon apareix nu i arraulit amb la seva dona completament vestida.
 
Un altre dels seus grans encerts va ser la imatge d’una embarassada i bellíssima Demi Moore que es convertiria en icona a imitar. També va fotografiar a Whoopi Goldberg en una banyera plena de llet, deixant veure només el seu rostre i les seves extremitats. El cantant Sting es va deixar cobrir de fang al desert, mimetitzant-se amb el paisatge. Finsi tot la reina Isabel II es va deixar temptar pel seu objectiu asseguda en un dels salons del palau de Buckingham mirant Londres per la finestra. I molts més: Leonardo di Caprio, Meryl Streep, Beyoncé, Penélope Cruz, Angelina Jolie… Les pròpies estrelles saben que fins que la seva càmera no les apunta encara els queda un important esglaó.

align="center">


Disney
tampoc no deixà escapar el bon vull de l’artista, contractant-per a algunes de les seves últimes campanyes, protagonitzades per conegudes cares en el paper d’alguns dels personatges més populars de les pel·lícules de Disney

align="center">

Nascuda a Connecticut el 1949, la tercera filla del matrimoni jueu format per Samuel Leibovitz, un tinent coronel de les Forces Armades, i Marilyn Heit Leibovitz, una instructora de dansa contemporània, està considerada com la fotògrafa viva més important del moment, la més influent i la més ben pagada. Compta amb la designació per part de la Biblioteca del Congrés dels EUA de “Llegenda viva”. La revista American Photo la va assenyalar com la fotògrafa amb més influència del món.

La fotografia a la BibliotecaLa fotografia a la Biblioteca

Biblioteca Joan Oliva i Milà.

sofeita