Picades, la identitat de la cuina catalana

picadesEl cuiner tarragoní David Solé i Torné és l’autor d’una de les novetats d’aquesta setmana a la Joan Oliva. Picades, la identitat de la cuina catalana, no és el primer llibre d’aquest xef. N’ha escrit un bon grapat, relacionats sempre amb la cuina tradicional catalana. I la novetat que us presentem aquesta setmana no n’és cap excepció. Ell mateix ho diu a la introducció del llibre: “…a tot el món s’utilitza el morter per picar, moldre o barrejar coses, però queda clar que només a Catalunya la picada s’ha ordenat, s’ha normalitzat i avui és una marca identitària de la nostra cuina“.

El llibre recull 182 picades diferents, que no han estat triades pas a l’atzar. En David Solé, cap de cuina del restaurant Barquet de Tarragona, n’ha fet una selecció en què dona un repàs per la història i pels diferents usos de la picada. És per aquest motiu, que el llibre apareix dividit en cinc grans apartats:

 • Picades que esdevenen amanides o acompanyaments.
 • Picades que esdevenen salses.
 • Picades que esdevenen suquets.
 • Picades que potencien el sabor.
 • Picades que donen el seu nom al plat.
 • Així mateix, cadascun d’aquest cinc apartats reparteix les receptes segons l’època a què corresponen. Hi trobarem picades antigues, picades de l’època medieval, picades de la Renaixença, picades de l’inici del segle XX i picades vigents.

  Cadascuna de les 182 picades que podreu trobar en aquest receptari, va acompanyada de la recepta per a la qual està indicada. Us deixem a continuació, a tall d’exemple, la picada per als fideus a la cassola:

  La picada:

  All, ametlles torrades, galeta, julivert, safrà.

  “Típica recepta de fideus a la catalana on la picada és l’ànima, com tantes altres vegades, de la cassola. Té una mica de tot, agents espessidors, aromatitzants, frescos i punyents per poder donar equilibri a la preparació. Una menció especial a la galeta que aporta, a banda de l’efecte compactant, un toc de dolçor i de canyella, tan presents en la nostra cuina.”

  Qui llegixi el llibre trobarà, a continuació de la picada, la recepta per a uns deliciosos fideus a la cassola!

  A les biblioteques de Vilanova, hi tenim tots aquests llibres d’en David Solé i Torné:

 • Amb la mar al cor: la cuina de Tarragona
 • La cuina dels pescadors de la Costa Daurada: receptes tradicionals
 • Peix, cuina i tradició
 • Picades, la identitat de la cuina catalana
 • El romesco: història, tècniques i receptes
 • Tela marinera: de la mar a la nostra cuina
 • Si us interessa la cuina catalana, feu clic a continuació per consultar tot el fons que tenim a les Biblioteques de Vilanova:

  cuina catalanaCuina catalana a la XBMVNG.

  Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  Logo Generalitat

  Funny Girl