Arrenca l’Any Toldrà

Logo de l’Any Toldrà de Laura Borràs2012 és un any farcit de commemoracions de músics catalans: és l’any del centenari del naixement de Montsalvatge, el 50è aniversari de les morts de d’Eduard Toldrà i Lamote de Grignon i el 25è de les de Mompou i Blancafort. Justament avui 31 de maig fa 50 anys que va morir el músic, compositor i director vilanoví Eduard Toldrà, un dels grans exponents del Noucentisme musical, i Vilanova per commemorar aquest aniversari ha programat l’Any Toldrà, amb xerrades, exposicions i concerts, que s’aniran succeint fins al 26 de desembre.

Maria Lluïsa Muntada, soprano i estudiosa de la figura d’Eduard Toldrà, és la comissaria d’aquesta commemoració, que es mourà entorn a dos eixos principals: Eduard Toldrà l’home i Eduard Toldrà l’artista.

Auditori Eduard ToldràL’esdeveniment s’inicia oficialment aquest 31 de maig i es presentarà amb un acte a l’Auditori Eduard Toldrà.

A les 20.30 h, hi haurà la presentació oficial del programa de l’Any Toldrà 2012 i es podrà visitar, al mateix auditori, l’exposició Eduard Toldrà, vilanoví i músic, organitzada per la Biblioteca Museu Víctor Balaguer.

Posteriorment, a les 21.30 h, els actors Rosa Novell i Queco Novell oferiran l’espectacle Fragments de converses. Epistolari Toldrà-Clausells (1926-1935), lectura dramatitzada d’un recull de cartes entre Toldrà i el seu avi, posant el contrapunt musical una selecció de composicions d’Eduard Toldràl, dels Sonets per a violí, de les cançons i del Giravolt de Maig.

És de destacar la participació les Biblioteques de Vilanova i la Geltrú amb la programació de les següents activitats:

Eduard ToldràL’exposició Què llegia i en què s’inspirava Eduard Toldrà, a la Biblioteca Joan Oliva i Milà entre el 31 de maig i el 30 de juny. Eduard Toldrà, enamorat de la poesia, sintetitzà en la seva música tota la bellesa lírica poètica d’autors contemporanis a ell com per exemple Joan Maragall, Josep Carner, Josep Maria de Sagarra, Joan-Salvat Papasseit, Tomàs Garcès, Manuel Bertran i Oriola, Clementina Arderiu o Trinitat Catasus, entre d’altres.

L’exposició Eduard Toldrà, músic a la Biblioteca Armand Cardona Torrandell entre el 31 de maig i el 30 de juny. Aquesta mostra recorre amb una pinzellada ràpida la trajectòria artística d’Eduard Toldrà com a violinista, compositor, director i mestre.

L’hora del conte Eduard Toldrà, canta’m un conte que es farà a totes les biblioteques de la ciutat: a l’Armand Cardona Torrandell el 2 de juny, a les 12 h, a la Joan Oliva i Milà el 9 de juny, a les 12 h, i a la Biblioteca-Museu Víctor Balaguer el 30 de juny, a les 12 h.

Tot això complementat amb la publicació d’una Guia de lectura Eduard Toldrà, que inclou els documents que totes tres biblioteques disposen sobre la figura d’Eduard Toldrà i la seva obra, que us podeu descarregar aquí, i també amb l’edició d’una playlist a l’Spotify de les Biblioteques Municipals amb una selecció de les seves obres més rellevants.

align="center">

Eduard Toldrà a la BibliotecaEduard Toldrà a la Biblioteca


Biblioteca Joan Oliva i Milà.

sofeita