Parc Natural del Cadí-Moixeró, 50 indrets amb encant. Joan Casòliva Armengou

Llibre-PNCM_250.jpg_1883482860

Les dues grans serralades del Cadí i del Moixeró estan unides pel coll de Tancalaporta i formen una impressionant barrera muntanyosa en el punt d’unió entre el Prepirineu i el Pirineu. Zona d’una gran biodiversitat natural i cultural, amb un suport geològic no s’hi representen els darrers 550 milions d’anys d’història de la Terra.

Joan CasòlivaW Joan Casòliva Armengou és geòleg de professió i muntanyenc per vocació. Treballa de tècnic al Parc del Cadí-Moixeró. A part de pujar i baixar muntanyes també li agrada escriure. Té un blog ‘Muntanyenc’ i col·labora en diverses revistes: ‘Picot negre’, ‘Vèrtex’ i ‘Pyrenaica’.
Triar únicament cinquanta indrets representatius ha estat complex, però s’ha aconseguit reflectir totes les diferències que abracen les tres comarques: l’Alt Urgell, el Berguedà i la Cerdanya.
El llibre s’ha pensat per a tothom: qui pot i vol caminar, qui no pot, qui no té temps… Les rutes s’han dissenyat de forma circular sempre que ha estat possible, per tal de garantir que es gaudeixi de la caminada al màxim. Els itineraris tenen llargades i dificultats variades i estan repartits per tota la geografia del parc.

Us esmentem algunes de les cinquanta rutes que es proposen:

  • Les columnes volcàniques del Querforadat.

Destaquen les columnes volcàniques del riu de la Peda formades fa uns 280 milions d’anys, pel refredament lent d’una gran quantitat de lava procedent d’uns volcans especialment actius que hi havia en aquesta zona.

  • El turó galliner.

1658417

Situat a 1.612 m d’altitud és un mirador que es va construir per tal d’observar aus migratòries. Però es pot veure la vall del Segre i alguns del seus pobles més elevats.

  • Bosc de Toscarre.

Àmplies zones boscoses, assolellades dominades per l’alzinar de muntanya i amb el pi roig i ombrívoles.

  • Via del Nicolau.

És un itinerari que uneix Guardiola de Berguedà i l’ermita de Sant Joan de l’Avellanet. És una ruta amb passeres i túnels i un pont penjat de més de 35 metres de longitud.

  • Els empedrats.

Aquesta ruta és molt popular i està senyalitzada com a sender PR-C 125. Hi ha l’espectacular bullidor de la llet, font que s’activa quan les fonts de l’Adou no donen l’abast per evacuar l’aigua subterrània que els arriba des de la serra del Cadí.

  • Castell de Saldes.

Caminada curta i senzilla que ens apropa al castell de Saldes. Ruta des de la qual es veu el Pedraforca i les muntanyes de l’Alt Berguedà.

  • Cavalls del Vent.

cavalls-del-vent

Ruta de setanta-quatre quilòmetres, travessa els llocs més atractius i impressionants de la meitat oriental del Parc Natural.

Llibres Llibres a les biblioteques VNG.

Biblioteca Joan Oliva i Milà.

Goldfinch