Utopia per a realistes, Rutger Bregman

portada_utopia-per-a-realistes_marta-pera_201702271330 Utopia per a realistes és una guia que ens porta a una utopia revolucionària perfectament assolible. L’autor ens mostra que cada fita de la civilització, en el seu moment, es va considerar una fantasia utòpica.
 
Com es diu a la contracoberta: ‘…és un d’aquells llibres curiosos que t’agafen per sorpresa i posen en dubte tot el que creies saber.’
 
El llibre es divideix en deu capítols on es parla de la Utopia, de donar diners de franc a tothom, de la pobresa, de la setmana laboral, de les màquines, per acabar dient que les idees canvien el món.
 
El seu pensament es reflecteix en les següents paraules: ‘Però l’autèntica crisi del nostre temps, de la meva generació, no és que les coses no ens vagin bé, ni tan sols que més endavant puguem estar pitjor. No, l’autèntica crisi és que no se’ns acut res millor. Aquest llibre no és un intent de predir el futur.
És un intent de destravar la porta del futur. D’obrir de bat a bat les finestres de la imaginació. Per descomptat, les utopies sempre diuen més de l’època en què es van imaginar que del que realment ens reserva el demà.’

 
A l’epíleg apareixen dos consells finals:
 
Primer. ‘Prendre consciència que hi ha més gent com tu. Un munt. (…) La meva resposta és aquesta: apaga la tele, mira al teu voltant, i organitza. La majoria de les persones realment tenen bon cor.’
Segon. ‘Aprèn a tenir la pell més gruixuda. No deixis que ningú et digui què és qui. Si volem canviar el món, hem de ser poc realistes, poc raonables i impossibles.’
 
És un llibre molt ben documentat amb una gran quantitat de notes que ens remeten a les fonts i que acompanyen amb detall tota la informació que exposa.
 
 

portada_utopia-per-a-realistes_marta-pera_201702271330Llegiu el primer capítol

 
 
Rutger-Bregman-Deixem-que-ocupem-nos_1766833357_39742683_651x366 Rutger Bregman és holandès i té 28 anys. Ha publicat quatre llibres sobre història, filosofia i economia. ‘History of Progress’ va ser guardonat amb el premi Belgian Liberales l’any 2013. ‘Utopia per a realistes’, l’edició holandesa, es va convertir en un best-seller nacional i va provocar un moviment de renda bàsica que aviat va arribar a les capçaleres dels diaris internacionals.
 
 
Llibres El llibre a les biblioteques VNG.
 
 
Biblioteca Joan Oliva i Milà.

Goldfinch