La cuina dels pastors. Jaume Fàbrega

978849281185 Una de les novetats literàries sobre gastronomia que us ofereix la biblioteca és ‘La Cuina dels Pastors. Entre la plana i la muntanya‘ de Jaume Fàbrega.
Els pastors s’adaptaven al medi i la seva cuina també. En aquest llibre es relaten les formes de vida dels pastors i els plats que cuinaven i menjaven. El sarró era el seu rebost, on portaven vi, pa, cansalada, fuet, llangonissa i formatge. Tots són aliments de llarga durada. Quan eren a la barraca podien cuinar sopes, escudelles i guisats amb patates, llegums, arròs…
Com diu Eudald Carbonell al pròleg: ‘Més aigua, més temperatura, més pastura, aquesta és l’equació que facilità les condicions objectives, per l’explosió dels pobles pastors del passat arreu del món. (…) Des d’aquells temps remots els pastors són una comunitat globalitzada, no hi ha una vora o centre de continent que no en tingui, la transhumància ha estat una forma de viure ancestral, que encara practiquen alguns pobles…’

Trobareu més de quaranta receptes d’aquesta cuina senzilla i gustosa alhora, abans, però, hi ha una explicació dels pastors de la plana, de la seva vida, de la transhumància, de les fires i de les festes.

Pel que fa les receptes, us en relacionem unes quantes:

Entrants, amanides i esmorzars: allioli de Nadal, amanida de xicoies…
Sopes i escudelles: bullit de porc, caldo de gallina, escudella de pastor…
Verdures, llegums i arròs: arròs a la cassola, trumfes aixafades amb suc de rosta…
Ous, bolets i cargols: cargols amb salsa de tomàquet, truita de rafetons…
Carn i caça: espatlla de xai al forn, llebre amb xocolata…
Peix i bacallà: arengades a la brasa, bacallà amb salsa…
Postres: grana de capellà, pomes cuites…

índex Jaume Fàbrega explica i amb paraules d’Eudald: ‘… amb una narració diàfana que fa que et sentis protagonista. No és una fantasia, encara és un món viu i esperem per a molts anys, un món que hem conegut de petitons perquè venim, com quasi tothom originari dels Pirineus, de famílies de pastors.’

El mateix autor a les notes personals diu: ‘El pagès, de fet, és molt més sorrut que el pastor, i aquest darrer, si t’agafa confiança, parla i ho explica tot. He tingut delicioses converses amb alguns pastors que apareixen als agraïments’.

És considerat un dels crítics gastronòmics més importants dels territoris de llengua catalana, ‘amb una manera innovadora de presentar la cuina com a patrimoni cultural’. Ha obtingut en 7 ocasions el Gourmand Wold Coockbook Awards, el premi de gastronomia més prestigiós del món. Carme Ruscalleda, Ferran Adrià, Fermí Puig, Josep Maria Terricabras han elogiat la seva obra.

Altres llibres que ha escrit i dels quals us en presentem una mostra:

978849034165 978849791091 Coberta Cuina 8

 
En Jaume ens mostra la preparació d’un plat:
 

 
 
Llibres Els llibres a les biblioteques VNG.
 
 

Amb el suport de logo-departament-cultura

 
Biblioteca Joan Oliva i Milà.

Goldfinch