Una proposta diferent

gourmetvegetariaLa inspiració culinària de Yotam Ottolenghi prové de les seves fortes arrels mediterrànies i del seu amor incondicional pels ingredients. Encara que l’autor basa el seu enfocament sense ser vegetariana mostra una cuina totalment original i innovadora, basant-se en sabors intensos i en combinacions sorprenents i refrescants que enfonsa les seves arrels en la tradició mediterrània del Pròxim Orient degut als seus orígens israelians. A partir de diferents capítols dedicats a les verdures de fulla, al cogombre, a les cols, a l’arròs, a la pasta, a les llegums, als tubercles, a les gorges, a les cebes, a la fruita, a les setes o als tomàquets , Ottolenghi mostra amb gran entusiasme una sèrie i sabors i textures que converteix El gourmet vegetariano com una obra de referent per als amants de la bona cuina.

Es proposa una nova concepció del vegetarianisme basat en que no es tracta tant de prohibir aliments per motius diversos, sinó en apassionar per la recerca del plaer en totes les opcions dietètiques.

OttolenghiEl seu ideari original parteix d’una premissa bàsica basada en que la vella escola del vegetarianisme va de privar-te de alguna cosa, d’un sentiment de culpa: vull prendre carn però és immoral, així que em limitaré a menjar insípids hidrats de carboni i productes substitutius de la carn. Per a mi, el menjar ha de ser gaudi sense cap sentit de privació. Si tries no menjar peix o carn, pots gaudir de la vida, celebrar el menjar i prendre fantàstics plats plens de sabor. No hauria d’haver res semi-religiós o fanàtic en la forma en que mengem, ni en les seves receptes.

Tot i el fervor amb el que predica les seves idees, l’israelià es cuida molt de recomanar unes determinades conductes a l’hora de dinar, però així i tot no es resisteix a considerar que la ingesta massiva de carn i peix, que defineix la dieta occidental, no té massa futur. Aquest caràcter gens dogmàtic de l’israelià es reflecteix també en la seva postura davant els productes ecològics, lluny de divinitzar-los o d’alienar als quals no poden pagar-los, reconeix que els seus criteris a l’hora de comprar són uns altres.

Ni vegetarianos ni carnivoros, flexitarianos

Biblioteca Joan Oliva i Milà.

Morello