Va de caques, culs i pets – Dia Mundial de la Malaltia Inflamatòria Intestinal – 19 de maig

Avui dia 19 de maig es commemora el Dia Mundial de la Malaltia Inflamatòria Intestinal i des de la Xarxa de Biblioteques de Vilanova i la Geltrú volem compartir aquesta celebració amb la confecció d’una guia de lectura divertida i distesa que duu per títol: ‘Va de caques, culs i pets’, en la qual trobareu gran part dels contes que s’han publicat i que en parlen per a nens petits i joves, com també llibres sobre les malalties i adreces web que poden ser del vostre interès.
 
9788495123787I qui són els autors d’aquesta guia?
 
Òscar Segarra, cap de la Unitat de Gastroenterologia Pediàtrica de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron de Barcelona, ha col·laborat en la confecció de la part teòrica de la guia amb la descripció de les malalties. La unitat de gastroenterologia constitueix un pilar bàsic en l’estructura del Servei de Pediatria, tant per la seva diversitat (gastroenterologia, hepatologia i nutrició) com per la prevalència d’aquest tipus de patologies al llarg de tota la infantesa.
 
Pilar Galve és bibliotecària de la Biblioteca Joan Oliva i Milà de Vilanova i la Geltrú i és qui ha seleccionat els llibres que trobareu en aquesta guia. És la mare d’un nen que pateix la malaltia de Crohn i es sòcia de l’ACCU Catalunya (Associació de malalts de Crohn i Colitis Ulcerosa).
 
Si cliqueu damunt de ‘Va de caques, culs i pets‘, podreu llegir-la. De segur que us agrada! Us oferim unes quantes portades dels llibres a què fa referència!
 

fullsizerender-4 9789709705034 9788481314052 9788498248753_04_g

 
 
En què consisteixen les malalties inflamatòries intestinals: malaltia de Crohn i colitis ulcerosa? Doncs bé, aquestes malalties es caracteritzen per presentar una inflamació crònica a nivell del tracte digestiu, amb una evolució que cursa amb brots d’activitat i períodes de remissió. Són alteracions d’origen desconegut. Poden començar a qualsevol edat, però són més freqüents en els joves. No són contagioses.
 
16 (2) La malaltia de Crohn (nom del primer metge que va descriure-la) és una malaltia crònica, que sol evolucionar a brots: períodes amb la simptomatologia contínua i d’altres en el quals no es manifesta. Afecta a qualsevol part del tub digestiu, però el més freqüent és que es localitzi a l’intestí prim, sobretot, a la part final que és el lloc on connecta amb el colon. La malaltia afecta només alguns trams, però totes les capes de l’intestí poden patir l’afectació. Simptomatologia: moviments intestinals freqüents, diarrea, dolors abdominals, pèrdua de gana, pèrdua de pes i febre, entre d’altres.
 
 
17 (2) La colitis ulcerosa és, també, una malaltia crònica que afecta el colon en les seves capes superficials (mucosa). L’extensió de les lesions és variable i solen ser contínues, és a dir, s’inicien al recte, al costat de l’anus i arriben fins al límit superior afectat, sense que hi hagi zones sanes. Els símptomes són dolor a l’abdomen i diarrea amb sang.
 
De moment, tant per a la malaltia de Crohn com per a la colitis ulcerosa no hi ha cura mèdica. La fita principal és eliminar la resposta inflamatòria per tal que el teixit intestinal es curi i s’alleugin els símptomes. Tan bon punt els simptomes són controlats, la teràpia mèdica intenta disminuir els brots de la malaltia i, d’aquesta manera, poder mantenir els períodes de remissió.
 
 
 
Llibres Llibres que podeu trobar a la Xarxa de Biblioteques de Vilanova i la Geltrú sobre la malaltia de Crohn, sobre la colitis ulcerosa i sobre els intestins en general.
 
 
 
Biblioteca Joan Oliva i Milà.

Goldfinch