La devoción del sospechoso X

La devoción del sospechoso. La devoción del sospechosoKeigo Higashino va néixer a Osaka el 1958. Fill d’un rellotger, va treballar com a enginyer en una empresa de components d’automòbils. Durant tres anys va escriure a les nits i els caps de setmana fins que es va dedicar plenament a l’escriptura. En l’actualitat viu a Tòquio.

En els seus llibres critica assumptes com la cultura del treball o l’energia nuclear. “Vull que la gent llegeixi els meus llibres per comprendre com pensen, estimen i odien els japonesos”, va declarar a The Wall Street Journal. Les seves novel·les són ben acceptades a Àsia i l’escriptor ja havia publicat en anglès, Naoko (2004), però va passar sense pena ni glòria.

En canvi, amb La devoción del sospechoso X, que va obtenir al Japó, entre d’altres premis, el prestigiós Naoki, i que ha estat portada al cinema, ha aconseguit conquerir als lectors occidentals.

A la pàgina 26 ja sabem qui són les assassines: Yasuko, una mare soltera i divorciada, que pensava que per fi s’havia lliurat del seu exmarit, i la seva filla adolescent Misako. L’ex marit, que les assetja, es presenta al seu apartament, en un complex d’apartaments a Tòquio, i les coses es compliquen. La dona el rebutja i ell intenta perseguir Misako, però aquesta li colpeja al clatell amb un gerro de bronze. Ell s’aixeca. Yasuko corre en ajuda de la seva filla i l’escanya amb el cable d’un braser elèctric.

Higashino prefereix aquesta fórmula: el lector sap molt aviat qui o qui són els assassins. “Així retrato millor els sentiments de culpa o d’angoixa”. Ho aconsegueix, encara que, com a bon escriptor policíac es guarda un as a la màniga que sorprendrà a les últimes pàgines.

Tot d’una, Ishigami, l’enigmàtic veí de la porta del costat, s’ofereix a ajudar-les a desfer-se del cadàver i buscar la coartada perfecta. Yasuko, desesperada, accepta immediatament. Quan el cos finalment apareix i és identificat, Yasuko es converteix en sospitosa.

No obstant això, el detectiu Kusanagi, encara que no troba fissures en la coartada de Yasuko, sap que hi ha alguna cosa estranya. Així que decideix consultar el doctor Yukawa, un físic de la Universitat de Tòquio que sol col·laborar amb la policia. Aquest, conegut com el Professor Galileu, va estudiar en el passat amb Ishigami, l’enigmàtic veí de la sospitosa. En retrobar-se, el Professor Galileu intueix que Ishigami té alguna cosa a veure amb l’assassinat…

I el que aflora dóna un gir inoblidable a aquesta fascinant història.

Llibres

  • La Devoción del sospechoso X
  • Biblioteca Joan Oliva i Milà.

    sofeita