Tu no eres como otras madres. Angelika Schrobsdorff

332836
Angelika Schrobsdorff explica la història real de la seva mare jueva i alemanya o alemanya i jueva, Else Kirschner, que va viure entre 1893 i 1949. Else, filla d’una família burgesa de Berlín va fer el que volgué, sense prejudicis ni sotmetre’s a imposicions. Va gaudir d’una completa llibertat social i sexual.

Va tenir tres fills (un noi i dues noies) un de cadascun dels tres homes que va estimar. ‘Va ser mare i va ser lliure’. Aprofità a dojo les oportunitats que li oferí el període distès d’entreguerres.

No va fer cas dels mals averanys del futur i aviat les idees i pràctiques nacionalsocialistes van repercutir sobre ella i sobre la seva família, cosa que l’obligà a fugir a Bulgària per retornar anys després, a la postguerra, a una Alemanya destrossada a l’igual com ho estava ella.
 
as_2_4001L’autora usa els noms reals dels personatges. La seva mare es diu Else Kirshner, i el seu segon marit i pare d’ella, Erich Schrobsdorff, l’hereu d’una família d’industrials de raça ària. Angelika conta la història de la seva mare, en tercera persona, al mateix temps que explica la seva, en primera. El relat, doncs, té dues veus narratives: la de la dona adulta (externa) i la de la nena (interna). Cal valorar les descripcions de les mesures que van prendre els nazis contra els jueus, ells mateixos; la progressiva persecució de familiars i amics a la qual van estar sotmesos (l’àvia Kirschner morí a Theresienstadt); el declivi físic de la seva mare, Else…
Angelika, va escriure aquest relat quan ja tenia seixanta-cinc anys i en feia més de quaranta que la seva mare era morta. Per tant, les memòries i les percepcions del que havia viscut al costat d’aquella dona/mare diferent a les altres van ser molt intenses i li van deixar una gran empremta.
 
Aquesta biografia novel·lada va ser publicada l’any 1992 a Alemanya amb el títol ‘Du bist nicht so wie andre Mütter’ (2a edició, 1994). Com que va esdevenir un best-seller en van fer una pel·lícula per a la televisió (1999). L’any 2012 es va publicar la versió en anglès ‘You are not Like Other Mothers’.
A Catalunya, Campana Editorial ha publicat el llibre recentment en català, ‘Tu no ets una mare com les altres’, la versió en castellà ‘Tú no eres como otras madres’ va aparèixer el passat mes de març editada per Periférica&Errata naturae.
 
 

mare2a-401x609 9788416544134

 
 
Si voleu saber més podeu llegir la informació que apareix a la ressenya i a la fitxa del llibre.
 
I si us interessa endinsar-vos-hi en català, ací teniu les primeres pàgines.
 
És un dels llibres que crítics, periodistes i llibreters han escollit entre els millors de l’any que aviat acabarem.
 
Llibres Trobareu el llibre a la biblioteca.
 

Biblioteca Joan Oliva i Milà.

Goldfinch