Biblioviatges: Egipte

El Cairo

El primer a decidir en el viatge a Egipte és si volem fer més dies de creuer, més dies a El Cairo, si anem una setmana, o allargar el viatge si el pressupost ens ho permet i visitar també altres indrets com el Mar Roig. Decidiu passar més dies o menys, el més important en la planificacio del viatge és anar primer a El Caire i després gaudir del meravellós creuer pel riu Nil. Amb això ja us assegureu una part d’èxit en el viatge.

Agafar l’avió i arribar al nostre destí: El Cairo (en àrab, القاهرة Al-Qāhira “la forta”, “la victoriosa”) que és la capital d’Egipte. El primer que us trobareu si aneu caminant pels carrers de la ciutat és la sensació d’angoixa que produeix el tràfic dels cotxes totalment desordenat.

El Khan al-KhaliliPels més agosarats us recomanem perdre’s pels estrets carrerons del Vell Caire i El Caire Islàmic amb les seves antigues cases i edificis poden proporcionar hores de fascinant entreteniment als visitants. El Khan al-Khalili, el principal mercat de la ciutat amb els seus comerciants de sedes i espècies i cairotes de totes les professions i condicions socials, és un dels millors llocs per amarar del colorit ambient de la ciutat. El Museu Egipci d’Antiguitats està situat prop de la plaça central, Midan Tahrir. Al nord es troba Bulaq, un barri amb interessants mesquites i zones medievals que s’estén al llarg de la riba del Nil.

Les famoses piràmides s’aixequen a Gizeh allunyades de la metrópoli però perfectament visibles des bona part de la ciutat. Les dues illes del Nil són altres dels llocs que val la pena explorar. La de Roda comprèn el barri residencial de Manial en el seu extrem nord, mentre que la de Gezira, la més gran de les dues, està dividida en dos barris: Gezira, amb l’Òpera i els seus museus d’art, i Zamalek, llar de diplomàtics, estrangers rics, luxoses viles i bars i restaurants de moda.

Ha arribat el moment d’agafar l’avió i marxar abandonant la bogeria de la capital i dirigir-nos cap a la tranquil·litat dels grans espais que ens ofereix el curs del riu Nil. Un cop iniciada la navegació comprendrem perquè el viatge a Egipte és diferent de qualsevol altre, poc a poc s’aniran descobrint els diferents indrets que ens amaga milers d’anys d’història i que es troben entre Aswan i Luxor.

Abu SimbelA Aswan es pot visitar la presa del riu Nil que genera l’electricitat al país i és aquí on va ser la font de pedra de granit que els faraons van utilitzar per als seus temples. La següent parada és Kom Ombo amb el seus dos temples, un dedicat al deu Horus i l’altre al deu Sobek, deu del cocodril. En aquest punt del viatge no podem perdre l’oportunitat de desplaçar-nos fins al llac Nàsser, es molt recomanable fer-ho en avió, on trobarem una de les construccions més meravelloses que s’hagin fet mai, es tracta del majestuós temple d’Abu Simbel dedicat a Ramses II.

LuxorContinuant la travessia pel Nil, en arribar a Edfu descobrirem el temple d’Horus, deu del falcó. Es segurament el temple més antic millor conservat d’Egipte. La següent parada és Luxor on podrem visitar el temple de Karnak, la Vall dels Reis i naturalment també el temple de Luxor. Es tracta d’unes construccions d’una alçada que impressiona només arribar-hi i amb una gran diversitat de monuments que ens farà emocionar al trobar-nos tan a prop de la veritable història antiga.

Una recomanació per finalitzar: viatjar a Egipte suposa un canvi climàtic molt gran i una pujada de temperatures considerable, aquells que no vulguin suportar una calor extrema no hauran de fer-ho els mesos d’estiu i més forts de la primavera. Gener i febrer són els mesos ideals per viatjar a un país famós per la seva antiga civilització i per alguns dels seus impressionants monuments que segur no ens deixaran indiferents.

La Biblioteca Nacional i Arxius (en àrab Donar el-Kotob) a El Cairo és considerada una de les més antigues biblioteques d’Orient i una de les més grans del món, amb milers d’antigues col·leccions que inclouen llibres escrits a mà, exemplars rars de l’Alcorà recollits en les mesquites, etc…
A finals del segle XIX, la idea d’instal·lar una biblioteca nacional d’Egipte va néixer i està basada en les recomanacions d’Ali Pasha Mubarak a Jedive Ismail, i va obrir-se al públic el 24 de setembre de 1870. El 1970 la seva col·lecció va ser traslladada a Ramlet Bulak, a la Cornisa del Nil.
Veure plànol d’El Cairo

Llibres

 • El amargo don de la belleza
 • El árbol de la vida
 • El Arpista ciego : una fantasía del reinado de Tutankamón
 • La Batalla de Kadesh
 • El camino de fuego
 • La conspiración del mal
 • La dama de Abu Simbel
 • La Dona prudent
 • La egipcia
 • El egiptólogo
 • La espada resplandeciente
 • El faraón negro
 • El fill de la llum
 • La gran concubina d’Amon
 • El gran secreto
 • La herida de la esfinge
 • La hija del rey de Egipto
 • La justicia del visir
 • El mestre de Kheops
 • No digas que fue un sueño
 • La novela de una momia
 • La pirámide asesinada
 • Un señor muy respetable
 • Sinhué, el egipcio
 • Tormenta sobre Alejandría
 • Tutankamón
 • La vieja sirena
 • Guies viatge

 • Crucero del Nilo con Cairo y Mar Rojo
 • Egipto
 • Egipto
 • Egipto
 • Egipto
 • Egipto
 • El Cairo: cosmoplita y amable
 • Egipto: el enigmatico país de las piramides
 • Egipto: seducidos por la historia
 • En busca de la eternidad
 • Las “Islas de Dios” : viaje por los oasis de Egipto
 • Nubia: el país del fin del mundo
 • Egipto: crucero a vela por el Nilo hacia los misterios de Luxor
 • Los tesoros de Luxor y el Valle de los Reyes
 • DVDs

 • Egipto
 • CDs

 • Entre Nil et Gange
 • Aeini a-leek
 • Egyptian raï

 • Les Grands Compositeurs
 • Gypsies of the Nile
 • Sabla tolo III
 • The Sword dance & other mysterious pieces
 • Infantil

 • Norte de África
 • 6 historias de Egipto
 • Contes a la vora del Nil
 • En Pere Joan i l’Invisible a la màquina del temps
 • L’ull de la mòmia
 • Les piràmides de Gizeh

  Bones festes!

  align="center">

  Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  Morello