Diada de Sant Jordi 2015

rosa_sjordi

Antigament, les classes aristocràtiques, en aquests dies celebraven festes cavalleresques com torneigs, de les que eren excloses les classes populars i que es celebraven al Born on les dames eren obsequiades amb roses i flors. Uns quants segles després, el costum d’obsequiar l’estimada amb una rosa es va anar estenent fins arribar a ésser, com ho és en l’actualitat, una festa típica celebrada arreu de Catalunya per a tothom.

llibre_dracA la dècada de 1930 s’hi afegeix el costum de regalar un llibre al noi, amb motiu del dia del llibre. L’origen de la diada associada al llibre el situem als anys vint del segle passat, quan l’escriptor valencià Vicent Clavel, director de l’editorial Cervantes, va proposar a la Cambra Oficial del Llibre de Barcelona i al Gremi d’Editors i Llibreters de fer una festa per a promoure el llibre a Catalunya.

A l’any 1929 els llibreters van decidir sortir al carrer i la iniciativa va tenir tant èxit que es va decidir canviar la data. El nou Dia del Llibre seria el 23 d’abril, una data primaveral i que, a més, coincidia amb la mort de Miguel de Cervantes o del dramaturg William Shakespeare o en època contemporània també ens va deixar en aquesta data la figura de Josep Pla.

La tradició a la ciutat és sortir i gaudir de les parades amb llibres, dels venedors de roses, de l’inici de la primavera i de totes les activitats literàries que s’organitzen en commemoració de Sant Jordi. La Xarxa de Biblioteques Municipals de Vilanova i la Geltrú us han preparat les millors novetats de l’any en literatura per celebrar amb tothom aquesta festa tan especial i significativa en la cultura popular del país.

Feliç Sant Jordi!

  • Guia de Novel·la de Sant Jordi
  • Guia Gènere Negre de Sant Jordi
  • Guia Infantil de Sant Jordi
  • Biblioteca Joan Oliva i Milà.

    Morello