Alicia Giménez Bartlett i Petra Delicado

Alicia Giménez BartlettAlicia Giménez Bartlett va néixer a Almansa (Albacete) el 10 de juny de 1951. Va estudiar Filologia a la Universitat de València, i el 1975 es va traslladar a Barcelona, on resideix en l’actualitat. És doctora en literatura per la Universitat de Barcelona. Amb prop d’una vintena de llibres, les seves obres han estat traduïdes a sis llengües, amb notables èxits a Itàlia, França i Alemanya.

En els anys noranta va crear a Petra Delicado, el personatge literari elogiat per The New York Times, adorat per italians i alemanys i mereixedor el 2008 del premi Raymond Chandler , que emparenta a la seva creadora amb John Le Carré o John Grisham en l’inventari de premiats.

La inspectora de policia Petra Delicado té quaranta i escaig anys, advocada de professió abans d’ingressar a l’Acadèmia de Policia, és rescatada del Departament de Documentació d’una comissaria en què llanguia per incorporar-se a la investigació de diversos casos de violació. Des de llavors no ha parat de resoldre tot tipus de casos: assassinats en urbanitzacions de classe alta, delictes relacionats amb el trànsit i la corrupció de menors o la immigració il legal, lluites de gossos, el crim organitzat i en el seu últim cas s’enfronta a l’assassinat d’un monjo i la desaparició de la mòmia d’un beat en un convent de monges.

Alicia Giménez Bartlett o Petra Delicado?Petra té un caràcter contradictori. És una persona amb cert punt asocial que detesta els convencionalismes i i que s’enfronta als problemes amb un excés de lògica, tant en el terreny professional com en el personal. També és de vegades molt divertida. Viu en una petita casa amb jardí al barri barceloní del Poblenou, freqüenta el gimnàs per mantenir-se en forma i beu amb la contundència d’un personatge de Raymond Chandler. Entre els seus inconfessables inclinacions es compta la de mortificar sense compassió al subinspector Garzón.

El seu inseparable Fermín Garzón col·labora amb Petra, i s’escandalitza davant els seus mètodes però seria capaç de donar la vida per ella. És un home amb molt sentit comú, que detesta la solitud, i representa el policia tradicional suposant el contrapunt perfecte per Petra, quan ella s’irrita, ell és pura calma. Junts formen una parella imbatible en les investigacions criminals que protagonitzen:

 • Ritos de muerte, 1996
 • Día de perros, 1997
 • Mensajeros de la oscuridad, 1999
 • Muertos de papel, 2000
 • Serpientes en el paraíso, 2002
 • Un barco cargado de arroz, 2004
 • Nido vacío, 2007
 • El silencio de los claustros, 2009
 • xslide1 - Alicia Giménez Bartlett i Petra Delicado xslide2 - Alicia Giménez Bartlett i Petra Delicado xslide42 - Alicia Giménez Bartlett i Petra Delicado

  En les seves primeres novel·les Petra Delicado és una dona amb dos divorcis a l’esquena que gaudeix de la soledat a casa del Poblenou i se’n va sola de vacances. A Nido vacío va conèixer un home encantador i en El silencio de los claustros s’ha casat amb ell.

  En la seva vuitena aparició literària, la inspectora Petra Delicado topa amb l’església. L’estrany assassinat d’un restaurador d’art, per més senyes monjo de Poblet, mentre es troba treballant en una obra d’art en un monestir de clausura, dóna el tret de sortida als seus mals de cap. Per complicar les coses, desapareix la mòmia d’un beat que es guardava en el mateix monestir i els indicis porten a la inspectora a estirar fils que arriben fins a la Setmana Tràgica de Barcelona de 1909, durant la qual es va viure un fort aixecament anticlerical.

  Paral·lelament, Petra Delicado ha de tractar amb la seva nova vida privada: en casar-se adquireix de cop quatre nous fills amb els que ha establert unes relacions una mica marcianes que acaben de complicar la seva ja enrevessada vida. Per sort, té al seu costat, per a bé i per mal, el fidel ajudant Garzón.

  Alicia Giménez Bartlett presentant El silencio de los claustros

  Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  sofeita