Kenya

Capvespre a Kenia

align="center"> Kenya és l’essència d’Àfrica. Un gresol d’ètnies i cultures ja que compta amb pobles que provenen d’arreu del continent des de fa més de 1000 anys. Al contrari del que se sol pensar, aquestes múltiples ètnies han cohabitat de manera pacífica fins a la colonització.

El territori està travessat per la Gran Vall del Rift, una sèrie de valls encadenats que formen part d’una fractura de prop de 5000 km de longitud. Dins d’aquest sistema hi ha nombroses elevacions escarpades, amb enormes volcans com les muntanyes Kenya, Elgon i Kilymanjaro, a l’altre costat de la frontera de Tanzània, i depressions en forma de profundes valls que alberguen llacs com el Victoria o el Turkana, que molts consideren el bressol de la humanitat.

La Gran Vall del Rift

align="center">

Nairobi, la capital, és el centre econòmic, administratiu i cultural de Kenya i una de les ciutats de més accelerat desenvolupament d’Àfrica. Situada en una regió en altres temps freqüentada per pastors massai, es va fundar a finals de 1890, com campament ferroviari britànic a la línia ferroviària Mombasa-Uganda. Des 1899-1905 va servir com a capital provincial britànica. El 1905 la ciutat va esdevenir la capital del protectorat britànic de l’Àfrica Oriental (anomenada Colònia de Kenya des de 1920 fins 1963). I el 1963 va passar a ser capital de la Kenya independent. La ciutat més important de la costa és Mombasa, principal port marítim de Kenya, fundada cap al segle VIII per comerciants àrabs.

Mapa de KenyaSituat a la costa centre-oriental d’Àfrica, el país no té uniformitat geogràfica. Es distingeixen quatre regions principals d’est a oest:

 • Una zona costanera baixa, relativament estreta i de 420 km de llargada.
 • La regió del Rift Valley (part de la gran fossa tectònica africana que s’estén des de la mar Roja fins al llac Malawi), de 50 a 80 km d’amplària, ocupada en part pels llacs Turkana, i Victòria.
 • Un altiplà al nord-centre, que puja suaument fins als 2.000 metres i en el qual hi ha el desert de Chalbi.
 • Un altre altiplà, a l’oest, separat de l’anterior per la fossa tectònica. A banda i banda s’alcen els cims volcànics dels monts Kenya (5.199 m i 5188 m) i Elgon (4.321 m).

  Safari fotogràfic

  Safari, paraula que ve del swahili “kusafiri”, evoca imatges sorprenents de la fauna salvatge. A Kenya per la diversitat d’entorns i cultures els safaris fotogràfics són d’allò més atractiu. Recorren paratges naturals que permeten accedir al regne animal més característic d’Àfrica: lleons, elefants, lleopards, búfals, rinoceronts… Sense oblidar les aus: flamencs, cigonyes, pelicans, estruços, estornells, voltors…

  A això cal afegir els seus grans parcs nacionals que ens recorden les pel·lícules amb escenes i paisatges que ens són familiars:
  P.N. del Mont Kenya. La combinació de l’altitud i la proximitat a l’equador ha propiciat una vegetació única. Encara que no destaca per la varietat de fauna, és un bon lloc per explorar les “terres altes”.
  P.N. Aberdares. Cascades i vistes sorprenents acompanyen búfals i elefants.
  Llac Nakuru. Un paradís ornitològic. Destaquen els milions de flamencs roses de les seves riberes.
  Reserva Nacional Masai Mara. Un dels millors llocs per veure els “cinc grans”: lleó, búfal, lleopard, elefant i rinoceront.
  P.N. de Amboseli. Espectacular per les manades d’elefants que es mouen sota el Kilimanjaro.

  Moltes de les primeres institucions culturals de Kenya estan a Nairobi o Mombasa. A Nairobi hi ha el Museu Nacional de Kenya, que mostra una exposició dels antics habitants de l’Àfrica, el Karen Blixen Museum, als afores de la ciutat, el concorregut mercat municipal i el Teatre Nacional de Kenya. A Mombasa hi ha el Museu Fort Jesus, un museu d’història a l’interior d’un fort portuguès del segle XVI i el Museu Kitale que està dedicat a la Ciència i la Història.

  La dansaLes tribus natives (més de 70), les seves llengües, els seus costums i la seva cultura són molt arrelades en la societat d’aquest país. Encara avui dia la tribu és encara l’aspecte més important de la identitat kenyata. Entre aquestes tribus destaquen els massai, els més representatius. Aquesta tribu viu ara igual que fa 1000 anys, aliena a tots els canvis i l’evolució, sense cap dubte, una de les civilitzacions que més sorprenen en el món.

  La música juga un paper important en la vida kenyana. La percussió és el punt comú de totes les músiques tradicionals ètniques, i el ritme i la dansa són essencials. La música dels llacs es coneix com Benga i la música de les costes ha de les seves arrels a la cultura swahili. Cada regió disposa del seu propi estil i les danses se sumen als espectacles musicals.

  La cultura de Kenia és muy diversa, per les enormes diferències existents entre els diferents grups ètnics que conviuen al país. Gairebé tots els grups ètnics africans de Kenya tenen les seves pròpies llengües (unes seixanta), algunes d’elles molt relacionades entre si i conserven una llarga tradició oral i escrita, sobretot en anglès i swahili, els dos idiomes oficials del país.

  En mig del caos de la ciutat de Nairobi trobem l’espectacular Biblioteca McMillan Memorial. Hi ha en general unes poques persones a l’interior llegint, estudiant o investigant. Sempre és molt tranquil·la, un lloc excel·lent, per a l’estudi. Construïda el 1931 com una institució privada, es va convertir en una institució pública després de ser adquirida per l’Ajuntament de Nairobi el 1962. A partir de l’any 2002, la biblioteca va acollir a més de 275.000 volums, incloent-hi una col·lecció africana. També es poden admirar els mobles de la famosa escriptora Karen Blixen.
  Veure plànol de Nairobi

  Llibres

 • Memòries de l’Àfrica. Isak Dinesen
 • Las Minas del rey Salomón. Henry R. Haggard
 • Guia dels ocells de l’Àfrica Oriental. Nicholas Drayson
 • Un baile en Nairobi. Nicholas Drayson
 • Per l’Àfrica de l’Índic: Kenya, Tanzània, Botswana, Zimbabwe i Abissínia
 • Guies

 • Kenia
 • Cinema

 • Memorias de África
 • Las nieves del Kilimanjaro
 • Mogambo
 • Música

 • Memorias de África. B.S.O.
 • Gorillas in the Mist. M. Jarre
 • Lambarena: Bach to Africa
 • Infantil

 • Wangari i els arbres de la pau: una història real de l’Àfrica. Jeanette Winter
 • I va dir l’avi massai. Begoña Esteban
 • Viatge a l’Àfrica. Maria Rosa Solé Planas
 • Lila y el secreto de la lluvia. David Conway
 • El paradís dels safaris

  align="center">

  Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  sofeita