Mercado de invierno. Philip Kerr

Philip Kerr - Mercado de inviernoPhilip Kerr, nascut a Edimburg l’any 1956, és advocat, encara que es va dedicar professionalment a la publicitat, fent anuncis per Saatchi & Saatchi durant vuit anys, i posteriorment va treballar en el periodisme i la literatura.

En 1993 va ser inclòs per la revista Granta en la seva selecció dels 20 Young British Novelists més prometedors de la dècada, gràcies principalment a les seves innovadores aproximacions al gènere policíac.

Les intrigues nazificadas de Philip Kerr han tingut un sol fil conductor: el policia i detectiu privat Bernie Gunther. És autor, entre altres obres, de thrillers com El infierno digital, una investigació filosòfica, Carga Mortal, Esaú, El segundo àngel, però el salt exponencial que el convertiria en un dels autors de novel·la negra més coneguts del món, va ser la seva reeixida trilogia Berlín Noir: Violetas de marzo (consolidació d’Hitler al poder), Pálido criminal (finals de la Segona Guerra Mundial) i Réquiem alemán (postguerra).

Ha obtingut nombrosos guardons, entre ells el III Premi RBA de Novel·la negra amb el títol Si los muertos no resucitan.

Kerr és també un prestigiós autor de literatura infantil, la sèrie Children of the Lama ha venut els drets cinematogràfics a la productora Dreamworks, i recentment va publicar també el seu primer títol de Young Adult: The Winter Horses. Actualment viu a Londres.

Ara, aquest seguidor confés de l’Arsenal ha canviat de registre amb Mercado de invierno, que inaugura una sèrie sobre els draps bruts del món del futbol, ​​especialment de la Premier League anglesa.

Mercado de invierno suposa la carta de presentació de Scott Manson, el segon entrenador de l’equip del London City i investigador accidental.

Escocès de mare alemanya, Scott Manson, de raça negra i prop de complir quaranta anys, va ser jugador de futbol professional, militant en clubs com l’Arsenal i el Southampton, i avui exerceix com a segon entrenador del London City Football Club. Trencant el tòpic que el futbol i la intel·ligència mai van de la mà, posseeix una llicenciatura en Llengües Modernes per la Universitat de Birmingham, domina diversos idiomes, sap citar un passatge de la Bíblia o de Shakespeare quan l’ocasió ho requereix i sap d’art i de música.

El 23 de desembre de 2004 va ser condemnat injustament a vuit anys de presó per una violació que mai va cometre, el que va suposar la fi de la seva carrera com a futbolista i li va comportar un odi etern per les forces de la llei, portant-lo més tard a col·laborar amb la fundació Kenward Trusts, que ajuda a la reinserció de delinqüents, i amb l’organització benèfica Rap Crisi, que atén víctimes de violació.

Durant la seva estada a la presó de Wandsworth, la mateixa que va acollir a Oscar Wilde, Ronnie Kray i Julian Assange, va realitzar un curs de direcció esportiva per correspondència. Després de ser absolt, va rebre una indemnització per infàmies de vuit diaris i una ordre de divorci, va estudiar a l’Institut Johan Cruyff de Barcelona i va ser ajudant de Pep Guardiola al FC Barcelona i de Jupp Heynckes al Bayern de Munic.

Casat amb Sonja Halek, una prestigiosa psiquiatra especialitzada en trastorns de l’alimentació, el menyspreu que sent per la premsa sensacionalista britànica només està un esglaó per sota del que li desperta la policia. A Mercado de invierno veurà com a la seva creixent llista de tasques al si del club se suma la d’investigador a l’ombra.

Primeres pàgines dePrimeres pagines Mercado invierno

Encara que en cap moment se cita pel seu nom al Chelsea ni als seus jugadors, tècnics ni directius, els paral·lelismes s’han fet evidents per bastants lectors: l’equip és de Londres, el seu propietari és l’oligarca ucraïnès Viktor Sokolnikov (en comptes del rus Roman Abramóvitx) i el seu director tècnic és un portuguès bocamoll anomenat Joao Zarco, en qui molts han vist trets de Jose Mourinho, per la nacionalitat i perquè protagonitza escandaloses rodes de premsa on pica als seus col·legues d’altres equips, jugadors, àrbitres i tot el que es mogui.

El London City de la ficció està realitzant una bona temporada però, amb l’arribada del Nadal, comencen a torçar-se les coses: al centre del camp, algú ha cavat un forat a la gespa i col·locat en el seu interior una foto del tècnic portuguès. Acostumat a les amenaces, Zarco no li dóna importància però, uns dies després, el seu cadàver apareix en un racó de l’estadi.

L’amo de l’equip li encarregarà a Manson una doble missió: substituir el assassinat i investigar el crim. Un crim que sembla connectat amb marejants xifres de diners, l’exigència esportiva i les misèries humanes. Una història de poder, infidelitats, màfia i crims, amb els camps de futbol de la Premier League com a escenari.

Un thriller que conté tota la passió, la seducció i la corrupció del món del futbol.

Mercado de invierno és el primer thriller criminal del segle XXI que té com a marc el món del futbol. Kerr no ha deixat de mostrar la seva sorpresa que el gènere negre no hagi tret més partit a un ambient tan propici. “El futbol reuneix molts incentius per al crim. El jugadors són joves, virils, van molt sobrats de diners, se’n van al llit amb les dones dels seus companys, es veuen temptats per arreglar partits… les possibilitats són enormes”, afirma.

L’escriptor realitza un divertit cameo en el llibre, apareixent com negre literari de l’entrenador assassinat: “El tipus que va escriure el llibre de Zarco, Res de jocs, sol futbol, Philip Kerr, ha vingut aquesta tarda. Es passa el dia aquí. Quin fracassat”.

Abans de l’estiu de 2015 apareixerà al mercat anglosaxó el segon lliurament, Hand of God, que arrenca amb la sospitosa mort d’un jugador de London City sobre el terreny de joc, en el transcurs un enfrontament contra un rival atenès en una eliminatòria de la UEFA Champions League. Philip Kerr treballa en aquests moments en una tercera novel·la de la sèrie, el títol provisional és False Nine (Fals nou).

Llibres

Esaú
Gris de campaña
Un hombre sin aliento
El infierno digital
Una investigación filosófica
Una llama misteriosa
Mercado de invierno
Pálido criminal
Praga Mortal
Réquiem alemán
Si los muertos no resucitan
Unos por otros

Biblioteca Joan Oliva i Milà.

sofeita