Dos dies i una nit

dias_nochesSandra és una treballadora en una empresa de panells solars que, un divendres a la tarda, descobreix que els seus companys de treball han realitzat una votació perquè cada un d’ells obtingui una prima de mil euros al final de mes. Això últim no seria un assumpte tan tràgic si l’obtenció d’aquesta suma de diners no tingués com a conseqüència l’acomiadament de Sandra.

La dona persuadeix al seu cap per celebrar una nova votació, aquest cop secreta, el següent dilluns, i durant el cap de setmana decideix visitar un per un als setze treballadors de l’empresa per convèncer-los que votin a favor de la seva reinserció, renunciant als mil euros.

El seu argument és una mena de càmera absorbent a on es situa el personatge principal de Sandra com una treballadora que perdrà dilluns el seu lloc de treball si durant aquest breu cap de setmana no aconsegueix que els seus companys directes renunciïn a la seva paga extra.

La interpretació de Marion Cotillard és excel·lent, la seva manera de despullar-se de la seva empremta natural i encarnar de forma autèntica la humilitat i franquesa del seu personatge, en un equilibri sorprenent entre allò que és fràgil, la tenacitat i la dignitat. Es tracta de l’exposició dels efectes de la inquietant crisi laboral, i que ens condueix a aprofundir en el drama obrer, la inseguretat que ens acompanya sovint, de la recerca de la solidaritat o de la necessitat de trobar un lloc digne dins de la societat que ens ha tocat patir.

germansd

Jean Pierre Dardenne i Luc Dardenne són els seus directors. El primer va néixer a l’any 1951 a Engis (Bèlgica) i el seu germà Luc tres anys després, en Awirs. Després de dedicar-se a la interpretació i estudiar filosofia, respectivament, entre 1974 i 1977 van intervenir en nombrosos vídeos sobre problemes d’urbanisme i qüestions d’interès social a la regió obrera de Valònia. A l’any 1975 van crear Derives, amb la qual han produït prop de seixanta documentals per a televisions europees per finalment a l’any 1994 van decidir fundar la productora Les Films du Fleuve.

La pel·lícula La promesa va suposar el seu llançament internacional i va obtenir l’Espiga d’Or en la 41 Setmana i amb la seva pel·lícula Rosetta van aconseguir finalment la Palma d’Or a Cannes i el Premi a la Millor Actriu per Emilie Dequenne. A l’any 2002, Le fils va suposar el premi a Cannes al Millor Actor per Olivier Gourmet, i posteriorment amb L’enfant van rebre la seva segona Palma d’Or al Festival de Cannes. També van obtenir premi en la edició de l’any 2011 amb El nen de la bicicleta, de la que va rebre una Menció Especial el jove actor Thoms Doret. El darrer premi l’han aconseguit aquest any 2014 amb Deux jours, une nuit, creació cinematogràfica que els va permetre guanyar novament la Palma d’Or del Festival de Cannes.

Meravellosa, alliçonadora i actual. És la millor pel·lícula d’una cinematografia excelsa, il·luminada a més per Marion Cotillard. Manuel Piñón. Cinemania.

Biblioteca Joan Oliva i Milà.

Morello