El leopardo. Jo Nesbø

El leopardo - Jo NesboTraduït a més de quaranta idiomes i amb més de vint milions d’exemplars venuts a tot el món, Jo Nesbø, nascut a Oslo l’any 1959, és una de les estrelles més rutilants del gènere negre.

Graduat en Economia, abans de donar el salt a la literatura va ser cantant, compositor i agent de Borsa. Des que el 1997 va publicar la primera novel·la de la sèrie del policia Harry Hole, ha estat aclamat com el millor autor de novel·la policíaca de Noruega, un referent de l’última gran fornada d’autors del gènere negre escandinau.

A més del cicle dedicat al seu comissari Harry Hole, que ja ha assolit una desena de títols, ha escrit Headhunters, guanyadora en 2008 del premi al Millor Llibre Noruec l’Any, i The Són, així com una sèrie de novel·les juvenils sota el títol genèric de doctor Proctor and the Great Gold Robbery.

Ara, amb El leopardo, la seva última novel·la, torna a animar la vida del lector ansiós de les intricats i esgarrifoses investigacions d’assassinat dutes a terme pel policia Harry Hole. Amb ella Nesbo ja va obtenir el premi de l’acadèmia danesa d’escriptors de novel·la negra i el premi Palle Rosenkrantz a la millor novel·la negra de l’any.

El Leopardo és la novena novel·la protagonitzada per l’inspector Harry Hole, que en aquesta ocasió busca un perillós assassí en sèrie que pretén assassinar un grup de persones que van passar una nit en una cabana de muntanya.

Destrossat física i psicològicament després del seu últim cas, que ha comportat la fugida del seu costat dels seus éssers més estimats, el comissari Harry Hole s’ha retirat del món i entrat en una espiral autodestructiva a Hong Kong, on passa els seus dies en una voràgine d’apostes de cavalls, drogues i alcohol.

L’últim que desitja en aquesta vida és reincorporar-se al cos de policia d’Oslo, lloc en el qual les seves gestes han assolit proporcions mítiques però on també ha conreat una merescuda fama de conflictiu i difícil, gràcies en bona mesura als seus problemes amb la beguda.

No obstant això, el brutal assassinat de dues dones que apareixen ofegades en la seva pròpia sang i, sobretot, la notícia que el seu pare està greument malalt, el forcen a tornar a casa. Aviat es trobarà tractant amb un sàdic i misteriós assassí en sèrie aficionat a emprar una arma de tortura i execució tan rudimentària com esgarrifosa, la poma de Leopold, i navegant les turbulentes aigües d’una aferrissada rivalitat entre dos organismes policials, Kripos i la unitat de Delictes violents, per fer-se amb el control de les investigacions criminals, rivalitat que dóna lloc a tota mena de travetes i traïcions.

Cal afegir a l’equació als perennes cants de sirena de l’ampolla, els malsons recurrents, la necessitat urgent de retrobar-se amb el seu gran amor, els confusos sentiments que comença a professar per una col·lega, el moment de les grans confessions paternofilials i que li han tallat la llum al seu domicili per falta de pagament perquè l’existència d’Harry Hole no sigui precisament un bell poema.

A mesura que avança en la investigació criminal, les claus semblen situar-se en punts tan equidistants com una idíl·lica cabanya noruega i les mines de coltan del Congo, sent l’única cosa clara que ha passat el que semblava impossible: veure’s enfrontat a un psicòpata més astut, tenebrós i despietat que l’anomenat Ninot de Neu, aquell que ja li va arruïnar la vida.

Primeres pàgines dePrimeres pàgines leopardo

align="center">

El leopardo és la vuitena novel·la de Harry Hole. Nesbø té ja publicades dues més. I ara ha decidit, com Philip Kerr amb el comissari Bernie Gunther, aparcar una mica a l’investigador per a prendre’n nous rumbs. Està ficat en una sèrie de tres novel·les suposadament escrites per un escriptor fictici dels setanta Tim Johansson, una empresa metaliterària.

I Hole? “Hi és, retingut. Tinc escrita una línia de la seva vida a llarg termini i encara no s’hi troba al final”, afirma quan se li pregunta.

Llibres

  • La estrella del diablo
  • Headhunters
  • El leopardo
  • Némesis
  • El muñeco de nieve
  • Petirrojo
  • El redentor
  • Biblioteca Joan Oliva i Milà.

    sofeita