Novetats gènere negre octubre 2023

Novetats gènere negre octubre 2023

Us proposem la lectura de quatre novetats de gènere negre que s’incorporen aquest mes d’octubre del 2023 al fons especial que tenim a la biblioteca.

La mort misteriosa de Dolors Bernabeu. Josep Sala Cullell

Coberta La mort misteriosa de Dolors Bernabeu
Coberta La mort misteriosa de Dolors Bernabeu

És la història d’un fet real. Dolors Bernabeu, Lolita, va aparèixer morta la nit del divendres 21 d’agots de 1925. El seu cas va ser un dels més cèlebres de l’època. Els diaris van publicar pàgines i pàgines sobre el cas durant mesos amb opinions molt diferents: unes que si havia estat un assassinat, unes altres que si havia estat suïcidi.

Els metges forenses que van practicar la primera autòpsia el dissabte a la matinada, els doctors Peris i Luanco, declaren que el cadàver té una ferida que comença a l’espatlla dreta i li travessa el pulmó cap a l’esquerra, de dalt a baix. No podenprecisar si ha estat produït per una arma curta de foc oper uninstrument punxant, però no hi ha orifici de sortida, i al cos no hi troben cap bala. El jutge mana el trasllat de Dolors al dipòsit judicial de cadàvers, a l’Hospital Clínic, i que els esmenats metges, ajudats pels doctors Trias i Martínez, practiquin una nova autòpsia per aclarir l’origen de l’orifici i determinar si es podia haver produït durant la caiguda.

Fragment, pàg. 42

El cas es va tapar sense saber-ne la veritat i la Guerra Civil Espanyola també va acabar d’esborrar-lo.

Josep Sala i Cullell ha investigat en els diaris i també en documents d’arxiu i en fa una reconstrucció plena de vida que transporta el lector a una Barcelona turbulenta i apassionant: una Barcelona de cabarets i pistolerisme, de salons i cofurnes del Districte Cinquè on apareixen escriptors joves i brillants com Pla i Sagarra, malfactors de poca volada, peixos grossos de la dictadura i periodistes espavilats a la cacera de l’exclusiva de l’època.

La sombra de la rosa. Ángela Banzas

Coberta La sombra de la rosa
Coberta La sombra de la rosa

Un sudor frío perló mi frente, mi mirada caviló con la inquietante posibilidad de que mi bisabuelo, ese autor maldito de nombre Guillermo de Foz, portador de extraordinaria sensibilidad, pero también de honda oscuridad en su alma, fuese capaz de llevar a cabo un crimen tan horrible para salvar a quienes amaba.

Fragment, cap. 64, pàg. 268

L’acció es desenvolupa a Galícia, a la província de Pontevedra. És l’any 1910, a l’illa de Cortegada troben el cos d’una nena el dia de la matança, acte que genera una gran commoció als seus habitants. El culpable és, però, el poeta Guillermo de Foz i la condemna, la mort al garrot fil.

Després de noranta-dos anys, el 2002, al Monestir d’Armenteira troben al claustre que estan restaurant un quadern inèdit amb la confessió de l’escriptor Guillermo de Foz. Aquest descobriment serà la raó per la qual Antía Fontán, professora de literatura a la Sorbona, vagi a fer-hi un estudi. Però es trobarà amb una història d’amor i mort i una colla d’assassinats perpetrats per una ment criminal i ara la destinatària és ella.

Presentació del llibre per Ángela Banzas

I per acabar, altres llibres de l’autora que podeu trobar al catàleg:

Vinyes de sang. Àngels Dalmau

La següent proposta és una novel·la l’acció de la qual es desenvolupa entre vinyes. A més a més, són unes vinyes molt properes, les vinyes del Penedès!

És la diada de Sant Fèlix, patró de Vilafranca del Penedès, i els seus castellers intenten construir un dels castells més grans que mai ningú no ha vist, el tres de deu amb folre i manilles, amb l’objectiu de fer la millor actuació de la Festa Major. L’aconsegueixen carregar i descarregar, però l’eufòria de la plaça resta muda quan apareix mort un dels castellers sobre la pinya.

La tradició i la cultura d’una terra es veuran enfosquides per uns crims vinculats als llaços de sang, als prejudicis d’una època i a la fina ratlla que hi ha entre la justícia i la revenja.

Coberta Vinyes de sang
Coberta Vinyes de sang

En Daniel Vives va continuar dret davant de la vidriera, veient com s’allunyava el cotxe de l’inspector Vallmon i la seva jove ajudant. Per què havien hagut de venir a remoure les coses? Fins a quin punt podia un home furgar en el seu passat i haver de suportar-ho? En Daniel Vives va mirar aquelles vinyes que adornaven el saló com quadres canviants, i es va adonar que per molt que l’entorn hagués millorat, que la casa fos molt més bonica, que s’hagués ampliat, no havia aconseguit ni canviar ni esborrar ni oblidar res de res.

Fragment, cap. 15, pàg. 117

La foscor no se’n va mai. William McIlvanney i Ian Rankin

En aquest cas us trobareu una història escrita a quatre mans, que corresponen a dos dels escriptors escocesos més grans de gènere negre de tots els temps: William McIlvanney, autor de la trilogia protagonitzada per l’inspector Laidlaw i Ian Rankin, conegut per les aventures del seu personatge: l’inspector John Rebus. El primer va morir l’any 2015 deixant la novel·la inacabada i Ian Rankin la va completar i acabar. Es va publicar en anglès l’any 2021.

El Glasgow dels anys setanta és la ciutat on dues grans bandes controlen els carrers. En Laidlaw és l’encarregat de trobar qui va matar en Carter, un advocat que va perdre el temps ajudant a gent equivocada.

En Carter ha deixat una família destrossada, un grapat d’amics poderosos i, sobretot, una llarga llista d’enemics que desitjaven passar comptes amb ell.

L’inspector Laidlaw també haurà de lluitar per tal d’evitar que la ciutat esclati en una espiral de violència sense precedents.

Coberta La foscor no se’n va mai
Coberta La foscor no se’n va mai

L’inspector Ernest Milligan, creia que, ja que en Bobby Carter havia estat assassinat en un altre lloc abans que el seu cos fos llançat, calia escorcollar tots els locals comercials relacionats amb en Cam Colvin a la recerca de taques de sang i portar el mateix Colvin a comissaria per interrogar-lo. A més, calia fer un advertiment: no hi podia haver més atacs a les propietats i empleats d’en John Rhodes.

Fragment, cap. 21, pàg. 151

Finalment, desitgem que aquestes propostes us agradin!

Logo Generalitat de Catalunya

Goldfinch