José Jacinto Milanés, el poeta romàntic matancer

José Jacinto Milanés, el poeta romàntic matancer

Avui en el nostre article sobre Matanzas, amb motiu de l’agermanament amb Vilanova i la Geltrú, destaquem l’obra de José Jacinto Milanés.

Matanzas sempre ha estat una ciutat de poetes, però un dels més importants és José Jacinto Milanés (Matanzas 1814-1863). Poeta, dramaturg i assagista, està considerat un dels principals cultivadors del drama romàntic en llengua espanyola. Gairebé tota la seva creació es desenvolupa entre el 1835 i el 1843.

Fill de Don Alonso Milanés i Doña Rita Fuentes, va ser el primogènit d’una família nombrosa i d’escassos béns de fortuna. Tot i la situació econòmica dels pares, José Jacinto va adquirir alguns coneixements superiors a la famosa escola que en aquella capital dirigia el nobilíssim educador, Don Ambrosio José González. Coneixements, però, que no va poder finalitzar i va haver d’acontentar-se amb l’aprenentatge del llatí.

Va iniciar la seva activitat literària gràcies a la seva amistat amb Domingo del Monte.

José Jacinto Milanés, figura destacada de la literatura matancera

José Jacinto Milanés
José Jacinto Milanés

Els seus primers poemes (El aguinaldo habanero, 1837) són d’un tendre romanticisme i imiten el to sentimental de Lope de Vega. A la seva poesia publicada després de 1837, en canvi, s’hi adverteix la influència d’Espronceda. El 1838 va escriure El conde Alarcos, que va tenir una gran repercussió en el moviment romàntic cubà, al mateix temps que va començar a escriure per a diversos diaris i revistes de l’Havana i Matanzas.

També va cultivar el teatre en els seus diversos gèneres, com el drama i la comèdia. El 1848 va patir un revés amorós amb la seva cosina, que el va sumir en un estat de desequilibri mental i, per posar-hi remei, va emprendre un viatge pels EUA, Londres i París. El retorn a Cuba va ser al novembre de 1849, ja recuperat. Malauradament, el 1852 hi va recaure sense que mai més arribés a refer-se’n. Morí el 14 de novembre de 1863.

José Jacinto Milanés en el catàleg Aladí.

Recordeu que en el nostre blog hi podeu llegir molts d’altres articles interessants sobre l’agermanament de Vilanova i la Geltrú i Matanzas. Feu clic aquí.

*Dades biogràfiques sobre José Jacinto Milanés obtingudes a www.ecured.cu

Funny Girl