Novetats de gènere negre i policíac de febrer

Novetats de gènere negre i policíac de febrer

A continuació us proposem la lectura d’algunes de les novetats de gènere negre i policíac d’aquest mes de febrer. Us en fem cinc cèntims!

En primer lloc, un autor italià,

La ciutat dels vius de Nicola Lagioia

La ciutat dels vius
Coberta La ciutat dels vius

Basada en un fet real que va commocionar tota It`àlia, Nicola Lagioia ens relata els fets que van ocórrer l’any 2016 a Roma. Dos homes n’assassinen un tercer, només per saber el que sentien en matar. Aquests homes van ser jutjats i condemants. Eren Manuel Foffo i Marco Patro, els dos que van torturar fins a matar-lo Lucca Varà.

Els assassins pertanyien a famílies benestants, la qual cosa va agreujar l’impacte social.

N. Lagioia. Wikipedia
N. Lagioia. Wikipedia

Nicola Lagioia és periodista i en aquest relat vol mostrar la violència usant tècniques de forense: detalls de com es va practicar l’assassinat, el tipus de tortura… És com pelar una ceba i separar-ne les capes.

De segur que us endinsareu en tot l’horror que va suposar saber el què, el perquè, el judici… Tota la informació apareix a la novel·la.

Si cliqueu l’enllaç amb Xavier Graset conversa amb Nicola Lagioia, escriptor podreu escoltar o veure l’entrevista que li va fer per parlar de la seva darrera novel·la i que us presentem avui.

[…] Uns quants columnistes afirmaven que s’assassinat de Luca Varani recordava l’antiga pràctica del sacrifici ritual, amb la diferència que en el passat el boc expiatori moria sobre la base d’un pacte social estipulat per apaivagar la ira dels déus,…

Fragment, pàg. 258
En segon lloc, un de català,
Quan la nit mata al dia d’Agustí Vehí
quan la nit mata el dia-agusti vehi-9788419627001
Coberta Quan la nit mata el dia

L’acció transcorre a Figueres, és l’any 1958. I l’ambient que s’hi descriu és el de postguerra. Hi són presentes la pobresa, el poder, la venjança, els falangistes, els maquis i les ganes d’oblidar. Un assassinat, però, remou la seva població i és que la pista que apareix al lloc de l’assassinat és una medalla amb unes inicials. El mort és el delegat de la Falange a la ciutat, Juan Antonio Hinojosa.

Els encarregats de dur la investigació són dos inspectors: Carlos Iríbar, de la Brigada d’Investigació Criminal, i Rogelio Lopera, de la Político-Social. Dos inspectors completament oposats de caràcter, d’idees polítiques i de manera de treballar. Iríbar compromès amb la justícia, en canvi, Lopera despietat i carregat d’odi contra els catalans i els republicans, saboteja la investigació.

Figueres és la ciutat on va néixer l’autor, per tant, és un lloc molt conegut per poder-hi escriure una història.

Per acabar, dir-vos que amb aquesta novel·la, Agustí Vehí va guanyar la quarta edició del Premi Crims de Tinta.

-Mira, ya me dirás los detalles luego, pero no hay que ser un lince para saber que Hinojosa está detrás de la muerte de ese tío que tenemos aquí, y que tú sabes qué ha pasado, eso si no estabas de por medio […].

En Carlos va veure passar una ombra de por pels ulls d’en Lopera. Sabia que havia dit les paraules justes, que era el moment oportú i va seguir estrenyent el seu company, …

Fragment, cap. 8, pàg. 162
En tercer lloc, un de noruec,

El lobo de Samuel Bjorn

Fredrik Riis llevaba tanto tiempo sentado tras el espejo que daba a la sala de interrogatorios que ya sentía las extremidades rígidas, pero lo que había ocurrido ahí dentro lo había fascinado hasta tal punto que no había podido levantarse de la silla. El interrogatorio había comenzado con expectación, porque al principio pensaba que habían arrestado al hombre correcto. Gunnar Pedersen estaba como un flan, blanco como la pared y hundido en la silla, listo para confesar sus pecados, pero cuando llegó el abogado, y el hombre comenzó a articular frases más coherentes, Fredrik había empezado a darse cuenta de que no era tan sencillo como había pensado. Culpable, sí. Pero no de asesinato. […]

Fragment, cap. 33, pàg. 244
el lobo-samuel bjork-9788491297673
Coberta El lobo

Suècia. Una granja. Un granger. Dos cossos de dos nens d’onze anys apareixen morts en un camp al costat d’una llebre morta. En el diari d’un d’ells hi troben una anotació: ” Demà hi ha lluna plena. Tinc por del llop.”

Passen vuit anys i troben dos cadàvers de dos nens en un terreny a prop d’Oslo.

L’inspector Hoger Munch i la policia Mia Krüger són els encarregats de dur a terme la investigació. I mentre investiguen uns altres dos nois desapareixen…

Vídeo

Samuel Bjork és novel·lista, autor d’obres de teatre, cantant i compositor. Aquest autor noruec va rebre el reconeixement massiu amb la novel·la Viajo Sola, també de gènere negre.

Finalment, altres novel·les que podeu trobar al Catàleg Aladí.

I per acabar amb un altre de català,

La quarta noia per l’esquerra d’Andreu Martín

1915. Durant la I Guerra Mundial, Barcelona és una ciutat on es pot trobar il·legalment combustible i queviure i també secrets dobles, espies, serveis secrets…

L’Amadeu arriba a Barcelona procedent d’una zona de pagès i, a més a més, ha acabat de sortir del seminari i cerca una ballarina amb la qual el seu pare havia viscut una aventura. I la pista que té és que és la quarta noia per l’esquerra d’una fotografia. Aviat descobreix que es diu Amanda Rogent i que treballa al Moulin Rouge barceloní.

Trobarà l’Amadeu les respostes que cerca?

LA QUARTA NOIA PER L ESQUERRA (libro del 2023). Escrito por Andreu ...
Coberta La quarta noia per l’esquerra

Els homes del Villadiego no saben quina una els espera, però saben que els n’espera una de bona.

Anant cap a comissaria, el seu jefe no ha obert la boca, i això és mal senyal. Només mou els llavis, rumiant com les vaques o resant com una vella beata i les pupil·les li salten d’un costat a l’altre, com buscant pels racons detalls que no fan altra cosa que augmentar i empitjorar la seva indignació.

Fragment, cap. 41, pàg. 397
Andreu Martín. Foto: Wikipedia
Andreu Martín. Foto: Wikipedia

Podeu trobar una entrevista a Andreu Martín al programa Página Dos de RTVE.

Andreu Martín és escriptor de novel·la negra i policíaca des de l’any 1979. Ha escrit novel·la infantil, juvenil i per a adults i també assaig sobre cinema i televisió.

  • Altres novel·les d’Andreu Martín que podeu trobar al Catàleg Aladí.
  • I en aquest mateix blog, hi ha més d’un article sobre Andreu Martín.

Creiem que aquestes novetats de gènere negre i policíac que surten durant aquest mes de febrer us agradaran!

Aquesta imatge té l'atribut alt buit; el seu nom és logotip_next_generation.png

Goldfinch