CI Dones i Feminismes i Lgtbiq+. Novetats I

CI Dones i Feminismes i Lgtbiq+. Novetats I

En aquest article us fem cinc cèntims de les novetats que aquestes darreres setmanes hem incorporat als CI Dones i Feminismes i Lgtbiq+.

100 dones clau en la història de la ciència i la tecnologia. Oriol Boix i Sandra Posada

Des de sempre, el paper de la dona dins de la societat ha estat el de tenir cura de la família: avis, fills i marit. Encara que n’hi havia que volien fer altres activitats fora de l’àmbit familiar, no ho van aconseguir per la incomprensió dels qui les envoltaven.

Van ser acusades, fins i tot, de bruixeria.

Tot això vol dir que han estat amagades en molts àmbits i encara més en el mon de la ciència i de la teconologia.

Coberta 100 dones clau en la història…
Coberta 100 dones clau en la història

Aquest recull està ordenat de manera cronològica per la data de naixement, la qual cosa permet d’observar els canvis que hi ha hagut amb el pas dels temps.

La majoria de dones que hi apareixen no són gaire conegudes. Tenen, però, en comú els entrebancs que van trobar per poder dedicar-se professionalment a la ciència i a la tècnica.

S’inicia, doncs, amb Maria l’Hebrea dona que va viure a Alexandria entre els segles I i II dC i finalitza amb Allie Weber.

No obstant això, en els darrers anys s’han publicat alguns llibres que han volgut donar visibilitat a moltes de les dones que es van atrevir a destacar en algun àmbit distint del familiar.

Els autors destaquen que el 97% dels Premis Nobel de ciència els han rebut homes i el reconeixement més prestigiós en matemàtiques, la Medalla Fields, només s’ha concedit una vegada a una dona, a la Maryam Mirzakhani. Cal, doncs, deixar tots els amagatalls.

Impostoras y estupendas. Neus Arqués

Coberta Impostoras y …
Coberta Impostoras y

Ésser visible a la societat en què vivim és indispensable si es vol aconseguir que les dones es tinguin en compte en el mercat laboral, econòmic i financer. Si els seus clients no les veuen, no les escullen i, per tant, no compren el que ofereixen, no existeixen.

Si les dones no tenen visibilitat ni cap opció per mostrar el seu talent, no els arribaran les oportunitats. És pèr aquesta raó que l’autora ofereix en aquest llibre estratègies de visibilitat amb exercicis pràctics per tal definir el que us proposeu i a reconèixer els vostres valors. També trobareu un seguit de pautes a seguir per analitzar la pròpia reputació, identificar el vostre públic, crear contingut a les xarxes socials i treure el màxim profit del treball en xarxa.

Primeres pàgines

Durant els setze capítols, Neus Arqués ens parla de la visibilitat, dels valors, del lideratge… i de la resistència que moltes dones s’imposen per tal de mantenir-se ocultes. La importància de tenir una marca personal és primordial i per tenir-la cal un autoconeixement.

Entre marca y personal, esta última palabra es la que marca la diferencia. Todos -por activa o por pasiva- dejamos huella. Lo fundamental es gestionar la tuya. Sal con tus valores y aprovecha tu experiencia. Ambos son la base de tu marca.

Fragment cap. 7 Tus valores, pàg.75

El mundo es tuyo. Martine Delvaux

Coberta El mundo es tuyo
Coberta El mundo es tuyo

En aquest llibre, Martine Delvaux, representant clau del feminisme contemporani de Canadà, reflexiona sobre la transmissió dels valors cívics feministes i també explora el passat, el present i el futur de les dones. I com ho fa? Se serveix, doncs, del gènere epistolar: escriu una carta dirigida a la seva filla en què abraça el que és particular i els que és universal.

L’autora es pregunta si és possible pensar el feminisme sense pensar en l’amor? D’altra banda, pot una escriptora, professora universitària i activista militant pels drets de les dones, situar la seva filla en el centre de la seva vida?

En aquestes pàgines trobareu paraules sobre la maternitat, la cura i la responsabilitat, però sobretot l’amor incondicional d’una mare per la seva filla i com aquest amor informa i enforteix el pensament feminista dels nostres dies.

NIÑO MARICA. Óscar Espirita

Coberta Niño marica
Coberta Niño marica

Procuraba sentarme a su lado en clase

observava cada uno de sus movimientos:

oscuro bosque, su brazo apuntando el techo

húmeda boca en el bostezo

pequeños pezones dibujando en su camiseta

círculos concéntricos.

Fragment del poema El chico de la tercera hora, pàg. 77

Amb un llenguatge extremadament delicat Óscar Espirita ens trasllada a un mon ple d’amor i al mateix temps ple de pors i d’incerteses. El record de la infantesa i de l’adolescència és ben present, ja que serveix per dividir el llibre en dues parts.

Vídeo on l’autor llegeix un poema de NIÑO MARICA

Desitgem que la tria que hem fet en els CI Dones i Feminismes i Lgtbiq+ siguin del vostrè interès!

logotip next generation - CI Dones i Feminismes i Lgtbiq+. Novetats I

Goldfinch