Centres d’Interès de Dones i Feminismes i LGTBIQ+, darrers títols.

Centres d’Interès de Dones i Feminismes i LGTBIQ+, darrers títols.

Fem avui un petit repàs pels darrers títols que ja teniu disponibles en els Centres d’Interès de Dones i Feminismes i LGTBIQ+. I en són uns quants perquè cada setmana hi incorporem força novetats.

La madre del ingenio. Katrine Marçal

En primer lloc, comencem pel darrer llibre de Katrine Marçal.

Katrine Marçal és una periodista sueca especialitzada en economia, finances i innovació i en tots aquests àmbits hi aplica una perspectiva de gènere. Ara fa uns anys, va publicar ¿Quién le hacía la cena a Adam Smith? : una historia de las mujeres y la economía. El llibre va esdevenir tot un èxit de vendes i, fins i tot, The Guardian el va considerar un dels llibres de l’any 2015. En aquest estudi, Marçal ” hi aprofundia sobre el fet que l’economia i la teoria econòmica s’han fonamentat històricament sobre feines no remunerades basades a tenir cura d’algú altre” i habitualment aquestes feines recauen en les dones.

Ara, Katrine Marçal publica La madre del ingenio. En aquest nou llibre, la periodista aporta dades que fonamenten el fet que, durant anys, una qüestió de gènere ha posat pals a les rodes d’idees realment profitoses per a tothom. Algú s’ha preguntat perquè les rodes no van ser acoplades a les maletes molts anys abans? o perquè el cotxe elèctric es va identificar com un mitjà de transport femení de bon començament? o perquè qüestions de salut femenina no disposen de la mateixa inversió que d’altres qüestions que sí afecten els homes? Aquestes i moltes altres preguntes són les que Katrine Marçal exposa i respon en el seu darrer llibre La madre del ingenio, que ja podeu agafar en préstec a la Joan Oliva.

El niño que no fui. Daniel Valero

En segon lloc, us presentem El niño que no fui, de Daniel Valero.

Daniel Valero, conegut com a Tigrillo a xarxes socials, mitjà en què fa una important tasca de divulgació sobre la realitat LGTBIQ+, signa El niño que no fui. Es tracta d’un relat en bona part autobiogràfic del trànsit entre la infància i adolescència fins a l’edat adulta d’un infant que troba que no hi encaixa. Que alguna cosa té de diferent, ja que la interacció que estableix amb els adults i amb altres nens no és la mateixa que hi estableixen els seus companys. I que per no cridar l’atenció acaba convertint-se en un nen invisible. A fi i efecte d’evitar que li diguin que s’ha de comportar d’una altra manera. D’una manera que amb ell no el representa.

Tigrillo va debutar en la literatura l’any 2019 amb LGTB para principiantes : 100 preguntas y respuestas para saberlo todo sobre el colectivo.

Damas, diosas y musas. Félix Ruiz de la Puerta

A continuació, us fem cinc cèntims de Damas, diosas y musas de Félix Ruiz de la Puerta.

Félix Ruiz de la Puerta és llicenciat en Matemàtiques i Doctor en Filosofia. Al llarg de tota la seva trajectòria professional ha fet estudis centrats en àmbits ben diversos: des del cinema i l’arquitectura, tot passant per la literatura i la jardineria. Són obres seves, entre d’altres, Sueños arquitectónicos, viajes cinematográficos i El Jardín japonés : una mirada fenomenológica.

El llibre que us presentem avui, Damas, diosas y musas, és un “breu passeig per la figura femenina en el món de l’art“. Un estudi que evidentment no pot abastar l’enorme dimensió que el cos de la dona ha tingut i té dins de l’art, però que de ben segur trobareu molt interessant.

Enfermas. Elinor Cleghorn

I, per acabar, Enfermas, d’Elinor Cleghorn.

Elinor Cleghorn és historiadora cultural i ha debutat escrivint Enfermas: una historia sobre las mujeres, la medicina y sus mitos en un mundo de hombres. Ella que durant gairebé una dècada va patir dolor sense que cap metge hi posés un nom. Durant anys van relacionar amb qüestions d’hormones el seu malestar i, fins i tot, l’autora va arribar a pensar que tot plegat era fruit de la seva imaginació. Finalment, un diagnòstic fidedigne va establir que patia lupus, una malaltia autoimmune. Tot aquest calvari mèdic l’ha portada a publicar aquest primer llibre, que esdevé un estudi sobre la dona i la seva relació amb la medicina des de l’antiga Grècia fins a l’actualitat.

Un establiment mèdic dominat per homes, influenciat per idees religioses, culturals i polítiques sobre els cossos de les dones, particularment en relació a la sexualitat i la repoducció, ha inflingit un patiment immconmensurable a dones i nenes […]”

The Guardian.com
Disponibilitat en els catàlegs:
  • Damas, diosas y musas : encuentros con lo femenino en el arte. Aladí
  • Enfermas: una historia sobre las mujeres, la medicina y sus mitos en un mundo de hombres. Aladí.
  • El niño que no fuí. Aladí
  • La madre del ingenio: cómo se ignoran las buenas ideas en una economía diseñada para hombres. Aladí 
I més novetats dels Centres d’Interès…
  • Dones ramaderes. Aladí
  • Feminismes revolucionaris. Aladí
  • Hijas de la Resistencia: la historia desconocida de las mujeres que lucharon contra los nazis. Aladí i eBiblio
  • Manifiesto por la menopausia: un manual revolucionario que destierra mitos y tabúes Aladí
D’altres novetats del Centre d’Interès de Dones i Feminismes
D’altres novetats del Centre d’Interès de Dones i Feminismes

Així doncs, esperem que aquestes novetats siguin del vostre interès. I no oblideu que en el nostre blog, Llibres i +, hi podeu seguir tot allò relacionat amb els Centres d’Interès de Dones i Feminismes i LGTBIQ+.

Funny Girl