Edgar Allan Poe
Poeta, narrador, periodista i crític literàri americà, Edgar Allan Poe és conegut per la seva narrativa de terror i el seu mestratge en el relat d’influència gòtica.
Els seus primers anys de vida van ser força complicats.
L’escriptor nord-americà reflectia tot aquest bagatge en relats gòtics i irracionals tan reeixits com Berenice, Ligeia o La caiguda de la casa Usher.

És considerat com un dels grans mestres de la literatura universal i pare del gènere detectivesc i de la ciència ficció.
Els contes
Poe revaloritzà i revitalitzà el conte des de:
- seus escrits teòrics
- la seva praxis literària
Evidenciava doncs que el seu potencial expressiu no tenia res a envejar a la novel.la.
![El Espejo Gótico: «Berenice»: Edgar Allan Poe [sin censura] El Espejo Gótico: «Berenice»: Edgar Allan Poe [sin censura]](https://1.bp.blogspot.com/-0w5a1Wa-ku0/YA_oDRzhAzI/AAAAAAAA0fc/u_Rcj2R1LQEBMg5aw-X-b9jI7OrYCZ9bgCNcBGAsYHQ/s620/berenice_poe_relato_sin_censura.jpg)
Així doncs, gràcies a la seva trajectòria otorga al relat breu la dignitat i el prestigi que té actualment.
Estil gòtic
La majoria estan ambientats en atmosferes gòtiques i sinistres, plenes d’intervencions sobrenaturales.
En moltes ocasions són obres mestres de la literatura de terror.

Poe és reconegut pel seu estil tant en l’atmosfera opressiva que creava durant el començament i cos del relat com en els efectes sorpresius del final.
Tracta d’una manera quasi obsessessiva temes com la mort, l’enterrament en vida o el dol.

El pou i el pèndol, La màscara de la mort vermella o El cor delator, entre d’altres, són clars exemples d’aquesta fixació.
Literatura policíaca: Auguste Dupin
A l’abril del 1841 va publicar Els crims del carrer Morgue, considerada la primera narració policíaca de la història de la literatura.

Mostra un misteri d’aparença inexplicable tot i que el narrador deixa enrere dogmes i supersticions i es manifesta partidari del racionalisme.
Per tant el principi filosòfic del positivisme de Stuart Mill o Herbert Spencer de tot el que passa a la naturalesa, per inexplicable que sembli, té una explicació racional, és present en els seus relats.
Per a Edgar Allan Poe, barrejar literatura amb el repte deresoldre enigmes, jeroglífics i altres jocs d’enginy és una combinació perfecta.
Posteriorment també resoldrà enigmes i misteris a el protagonista d’El misteri de Marie Roget i de La carta robada, peces clàssiques d’quest nou gènere pel seu equilibri de lògica, suspens i detalls narratius.

Tot plegat fa que quedessin ben definides les bases d’un gènere destinat a cobrar una immensa popularitat: la literatura policíaca.
I sense cap mena de dubte Auguste Dupin influí a Arthur Conan Doyle i Agatha Christie .
Us ve de gust conèixer aquest autor? Teniu ganes de passar por? Voleu compartir amb Auguste Dupin misteris? Passeu per les Biblioteques de la ciutat!