Club de Lectura de Ciència Ficció. Recomanacions.

Club de Lectura de Ciència Ficció. Recomanacions.

Avui us presentem una recomanació del Club de Lectura de Ciència Ficció, la novel·la Els Desposseïts d’Úrsula K. Le Guin.

L’obra:

A Els Desposseïts l’autora ens situa a Urras, un planeta on conviuen diversos règims, amb preeminència del capitalista. Dos segles enrere va expulsar els anarquistes a la seva lluna, Anarres.

els desposeits 204x300 - Club de Lectura de Ciència Ficció. Recomanacions.

Allà els llibertaris construeixen una societat àcrata que es manté aïllada però estable. El conflicte sorgeix quan un habitant de Anarres, el científic Shevek, viatja fins a Urras per tractar d’impulsar la comunicació entre tots dos planetes.

Shevek creu per sobre de tot que els murs de l’odi, la desconfiança i les ideologies que separen el seu planeta de la resta de l’univers civilitzat han de ser enderrocats. En aquest context l’autora explora alguns dels problemes del nostre temps: la posició de la dona en l’estructura social, la complexitat de les relacions humanes, els mèrits i les promeses de les ideologies i les perspectives de l’idealisme polític en el món actual.

La novel·la és una exhortació a l’autocrítica, a l’inconformisme, a repensar les nostres conviccions i el que està establert. Així doncs, és una oberta apologia de l’anarquisme. Però a un anarquisme conseqüent, crític, contínuament revolucionari.

l’autora

ursula - Club de Lectura de Ciència Ficció. Recomanacions.

Ursula Kroeber Le Guin (Berkeley, Califòrnia, 21 de octubre de 1929-Portland, Oregon; 22 de gener de 2018) va ser una autora nord-americana coneguda sobretot per les seves obres de ficció especulativa. Així doncs, cal destacar les ambientades en el món fictici de Terramar, i també la sèrie de ciència ficció de la federació Ekumen.

Va publicar la seva primera obra el 1959 i la seva carrera literària va durar gairebé seixanta anys, amb més de vint novel·les i més de cent relats curts, a més de poesia, assaig, crítica literària, traduccions i llibres per a nens.

L’antropologia cultural, el taoisme, l’anarquisme, el feminisme i els escrits de Carl Jung van tenir una forta influència en l’autora. La seva obra va tenir una enorme influència en el camp de la ficció especulativa i ha estat objecte d’una gran atenció per part de la crítica literària. Va rebre nombrosos premis i reconeixements. Entre els seus premis es troben nou premis Hugo i sis premis Nébula.

J. Walquer