La matèria obscura de Philip Pullman

La matèria obscura de Philip Pullman

La matèria obscura és una trilogia de novel·les fantàstiques de l’autor britànic Philip Pullman.

Composta de tres novel·les: Llums del nord, La daga i L’allargavistes d’ambre i sota l’aparença d’història infantil, La matèria obscura tracta temes com la metafísica, física quàntica i filosofia (especialment filosofia religiosa).

Les novel·les han estat sovint criticades per sectors de l’església catòlica, perquè parlen dels perills del dogmatisme i l’ús de la religió amb finalitats opressores però no al cristianisme en ell mateix.

Cobertes dels llibres de la trilogia
Cobertes dels llibres de la trilogia

L’argument

La història comença en un univers alternatiu semblant, però no igual, a la Terra, on coneixem a Lyra Belacqua , una nena que viu, juntament amb el seu millor amic, en Roger, a la Universitat d’Oxford al costat del seu daimonion, Pantalaimon. Lord Asriel, tiet de la Lyra, la va deixar a càrrec dels professors de la universitat després de la Gran Inundació i mentre ell investiga un fenomen perillós conegut com la Pols.

Per diverses circumstàncies, la Lyra acaba a Londres sota la cura de la senyora Coulter, que, malgrat els seus encants, guarda un fosc secret i col·labora amb el Magisteri. A partir d’aquí començaran les aventures de la protagonista, que amb ajuda d’aliats i objectes màgics.

Fotografia de l’autor Phillip Pulman
Fotografia de l’autor Phillip Pulman

Conceptes per entendre les novel·les

  • Daimonion: És la manifestació física i externa de l’ànima dels éssers humans, que pren forma d’animal i té l’habilitat de parlar. El daimonion, però, pot canviar de forma i gènere fins que es consolida en una forma concreta en arribar la pubertat.
  • Aletiómetre:  és un aparell que funciona amb la substància de la Pols i que és capaç de contestar a qualsevol pregunta. Això sí, cal saber com llegir les seves respostes entre un vocabulari de 36 símbols.
  • Magisteri:  són com una mena d’Església Catòlica amb un punt totalitarista que dominen la realitat on viu la Lyra. Segresten nens d’entorns menys privilegiats per a dur a terme els seus experiments, destinats a conservar la puresa de la societat.
  • Pols: és una substància misteriosa que podria estar relacionada amb la vida mateixa. No pot veure’s a simple vista, però Lord Asriel troba maneres d’investigar-ho per a saber si suposa una amenaça per a la humanitat. El Magisteri el considera una font de pecat.

Les adaptacions

La primera novel·la de la trilogia ‘Luces del norte’ va ser adaptada al cinema l’any 2007 per en Chris Weitz amb el títol de ‘La brúixola daurada’

La pel·lícula estava protagonitzada per Dakota Richards com a Lyra Belacqua, Nicole Kidman com Marisa Coulter i Daniel Craig com a Lord Asriel.

El 2008 va ser guardonada amb el Premi Oscar i el Premi BAFTA per millors efectes visuals, així com amb el premi Art Directors Guild per millor direcció artística, i amb el Premi CDG (Costume Designers Guild) per millor vestuari.

El novembre del 2019 l’HBO va emetre el primer episodi de ‘La materia oscura’ una sèrie que adapta la trilogia de novel·les i que constarà de tres temporades.

Finalment, la segona temporada es va estrenar el novembre de 2020 i s’està enregistrant la tercera i darrera temporada.

Per acabar, trobareu altres novel·les de l’autor a les Biblioteques i més articles sobre obres juvenils aquí i aquí.

Súper 8