Club de Lectura de Ciència Ficció. La patrulla del tiempo

Club de Lectura de Ciència Ficció. La patrulla del tiempo

Aquest dilluns 12 d’abril ens hem introduït en un nou desafiament: els viatges en el temps, de la mà de l’escriptor Poul Anderson i el llibre La Patrulla del tiempo.

Antecedents…

Quan parlem en el temps el primer que hem de preguntar-nos és Què és el temps? Sant Agustí va dir “Què és, doncs, el temps? Si ningú m’ho pregunta, ho sé; però si vull explicar-ho a qui m’ho pregunta, no ho sé “.

Si li donem dues voltes ens adonem que històricament el temps s’ha entès de forma diferent: Seguint la practicitat romana i la màxima «tempus fugit» Ciceró, afirmava que «cada moment és únic». Per a Sèneca el temps no té valor sinó en tant que es fa bon ús del mateix. I aquells que es lamenten de la brevetat de la vida són els mateixos que malgasten el seu contingut en vaguetats.

patrulla del tiempo - Club de Lectura de Ciència Ficció. La patrulla del tiempo

En l’època medieval no hi havia gairebé concepció de la idea de el temps tota vegada que no es veien canvis apreciables. Tot transcorria igual, amb una idea d’un temps lineal segons la teoria. Aquest pensament va donar pas a la pràctica a un temps cíclic, que es repeteix eternament tal com concebien les cultures mil·lenàries i ancestrals.

És a partir de Galileu i Newton quan la mecànica clàssica concebrà el temps com un valor matemàtic absolut i mesurable. És una cosa fixa que es pot conèixer per experiments. La realitat no necessita relacionar-se i amb el moviment per ser mesurada. Existeix des del principi i fins a l’eternitat, com una cosa il·limitada i inamovible.

Noves preguntes

Però a més d’aquestes idees, en els contes ens sorgeixen més preguntes; Què passaria si els mongols haguessin arribat abans a Amèrica del Nord?. O si els cartaginesos haguessin derrotat a Roma? …

I, viatjaríem al passat o viatjaríem al futur? I a quin lloc i en quin moment històric?

Curiosament ningú voldria viatjar al futur. I el viatge al passat seria com una excursió per veure algun esdeveniment, però observant sense intervenir.

Segons se sap actualment els viatges al futur es podrien realitzar. Serà això veritat? Arribarem a veure-ho?. Això i molt més succeirà en el nostre pròxim partit de club.

J. Walquer