Hayao Miyazaki

Hayao Miyazaki

El passat 5 de gener, el japonès Hayao Miyazaki va fer 80 anys Miyazaki ha anunciat la seva retirada en diverses ocasions, però actualment es troba treballant en el que serà el seu dotzè llargmetratge amb el títol provisional de Kimi-tachi wa Dou Ikiru ca (Com vius?).

Està previst que el film s’estreni el 2022 i està basat en un llibre infantil del mateix títol de Yoshino Genzaburo publicat el 1937 i que ens explica una història sobre un jove que es muda amb el seu oncle després de la mort del seu pare i travessa un canvi espiritual

Miyazaki és també cofundador de l’Estudi Ghibli amb Isao Takahata, un pioner de l’animació i ‘pare’ de personatges tan entranyables com Totoro, la princesa Mononoke o Chihiro.

Tot seguit farem un repàs de les seves obres.

Sèries

A banda de dirigir pel·lícules, Miyazaki va treballar en televisió i va dirigir episodis de diverses sèries que avui són clàssic.

Heidi. Un clàssic de l’animació inspirat en el llibre de l’autora Suïssa Johanna Spyri. Va ser dirigida per Isao Takahata i Miyazaki es va fer càrrec del disseny dels plans i les escenes.

Marco. També dirigida per Takahata, aquí Miyazaki es va encarregar de les escenografies i els layout.

Conan el niño del futuro. Miyazaki es va encarregar de la direcció de nou episodis, el disseny de personatges i els dissenys mecànics. Consta només d’una temporada de 26 episodis i es va emetre el 1978 a la cadena NHK. Inspirada en la novel·la La marea increïble d’Alexander Key.

Sherlock Holmes. Adaptació de les aventures de Sherlock Holmes on els personatges apareixen com a animals amb aparença antropomorfa, la majoria són gossos, com Watson (Holmes és una guineu). Miyazaki va dirigir sis episodis.

Lupin III. Basada en el conegut manga de Monkey Punch, Miyazaki va substituir a Masaaki Ōsumi, que va començar a dirigir la primera temporada de la sèrie.

Pel·lícules

Miyazaki va dirigir el seu primer llargmetratge l’any 1979, El castell de cagliostro.

És en aquest film quan Miyazaki ja comença a tractar la relació entre humans i natura, el pacifisme o el feminisme, temes recurrents en la seva carrera professional. L’èxit de l’anime va permetre a Miyazaki i Takahata fundar el seu propi estudi d’animació Studi Ghibli al 1985.

Aquesta pel·lícula està protagonitzada per Lupin III, que com el seu nom indica és descendent del famós lladre refinat Arsenio Lupin, creat pel novel·lista Maurice Leblanc. Eternament perseguit per l’inspector Zenigata, utilitza la més alta tecnologia i la seva habilitat amb les disfresses per a perpetrar els robatoris més audaços.

Després d’aquesta pel·lícula, la carrera cinematogràfica de Miyazaki es va estancar i es va dedicar a dibuixar el manga Nausicäa a la vall del vent (1984) que finalment es va poder convertir en la seva segona pel·lícula.

Studi Ghibli

Aquí serà on Miyazaki desenvoluparia la resta de la seva obra audiovisual. El primer film que produirien seria El Castell al Cel (1986). El meu veí Totoro (1988) i Nicky, l’aprenent de bruixa (1989) serien els primers èxits de la companyia.

Després, vindrien d’altres com Porco Rosso (1992), La Princesa Mononoke (1997),  El viatge de Chihiro (2001), que va guanyar el Premi Òscar a la Millor Pel·lícula d’Animació, El castell ambulant (2004), Ponyo al penya-segat (2008) i El vent s’aixeca (2013), que és la seva darrera pel·lícula fins el moment.

Goro Miyazaki

15ea4e3d12eccd3fa47239041c06cce2 - Hayao Miyazaki

El seu fill Goro, ha seguit les passes del seu pare i també treballa com animador a l’Estudi Ghibli. Però els inicis de Goro a l’estudi van ser turbulents, perquè Miyazaki pensava que el seu fill era inexpert quan va dirigir la seva primera pel·lícula Cuentos de terramar (2006).

El film no va tenir bona acollida, però les relacions entre pare i fill van millorar després de l’estrena.

A més a més, Goro ha dirigit La colina de las amapolas (2011) i la sèrie Ronja, la filla del bandoler (2015). Està a punt d’estrenar Earwig i la bruixa, la primera pel·lícula de l’estudi feta completament per ordinador ara que Hayao Miyazaki va fer 80 anys.  

Llibres

A les Biblioteques trobareu diversos llibres sobre l’obra de Miyazaki, però destaquem El mundo invisible de Hayao Miyazaki de Laura Montero Plata. Un extens i completíssima anàlisi aborda la seva filmografia.

Trobareu més informació sobre el llibre al nostre blog.

Súper 8