Ara fa cent anys…Patricia Highsmith

Ara fa cent anys…Patricia Highsmith

D’entre les efemèrides literàries de l’any que tot just comença, en destaquem la que celebrarem el proper dia 19 de gener. Aquest dia, farà cent anys del naixement d’una de les escriptores contemporànies més destacades i de major transcendència per a les generacions posteriors. Un 19 de gener de 1921 naixia Patricia Highsmith.

L’autora…

Nascuda com a Mary Patricia Plangman, va arribar al món un 19 de gener de 1921 a Fort Worth, Texas. En el moment del seu naixement, els seus pares ja havien trencat el seu matrimoni i, per aquest i d’altres motius, va passar els primers anys de vida a càrrec de l’àvia materna.

Anys després, va retrobar-se amb la seva mare i el seu nou marit, a Nova York. Del seu pare adoptiu en va agafar el cognom de Highsmith.

Coberta de la novel·la Carol

Amb només deu anys, la petita Patricia va tornar a Texas, amb l’àvia materna i, d’aleshores ençà, l’escletxa en la relació mare-filla va ser una constant vital. Tampoc no va ser fàcil la relació amb l’àvia, però la seva presència va posar a l’abast de la Patricia Highsmith, de ben petita, una important biblioteca que va esdevenir la seva “salvació”. A través d’aquesta biblioteca i de la del seu pare adoptiu, la Patricia va tenir accés a importants obres sobre la ment humana i els seus transtorns. La seva obra literària posterior hi quedaria profundament marcada.

Entre els disset anys i la majoria d’edat, l’escriptora va estudiar al col·legi femení Barnard, de Nova York.

La vida de Patricia Highsmith no va ser fàcil. Gelosa de la seva intimitat, obsessionada amb la seva mare, alcohòlica, narcisista i en continua lluita amb els seus dimonis interiors que, d’entrada, li van impedir acceptar la seva homosexualitat. La realitat, però, s’hi va acabar imposant inexorablement.

…i la seva obra

Highsmith, mestra de la novel·la negra, no va poder debutar amb més èxit. Amb només vint-i-nou anys, l’any 1950, va publicar Estranys en un tren. I el ja reconegudíssim Alfred Hitchcock en va comprar els drets. Només un any després, el realitzador va estrenar la cinta i la fama de l’escriptora va créixer automàticament.

Coberta del llibre El talent de Ripley

Només cinc anys després, va veure la llum el personatge més reconegut de tots els que van sorgir de la imaginació de l’escriptora nord-americana: Tom Ripley.

Ripley, l’antiheroi més famós de la literatura de gènere negre, és un dels personatges més fascinants de la literatura policíaca: intel·ligent, fred, neuròtic, amoral, assassí…

El 1955, l’escriptora va publicar El talent de Ripley. A partir de llavors, el personatge l’acompanyaria durant tota la seva carrera, donant lloc a l’anomenada “Riplíada” formada per l’esmentada novel·la i, a més a més, per: La máscara de Ripley, El juego de Ripley, Tras los pasos de Ripley i Ripley en peligro.

No podem deixar d’esmentar tampoc Carol (1953). El llibre, escrit sota pseudònim, va ser un dels pocs en què va parlar de manera explícita de l’homosexualitat femenina.

Tot i que Highsmith és coneguda per les seves novel·les de suspens psicològic i policíaques, la seva obra ha transcendit el propi gènere. Multitud d’escriptors i escriptores que l’han succeïda han estat influenciats per l’estil de l’autora nord-americana, morta l’any 1995 a Suïssa. Candidata al Premi Nobel l’any 1991, el passat 2008 va ser escollida per The Times com a Millor escriptor de Gènere Criminal.

Patricia Highsmith i el cinema

Pòster de la pel·lícula A pleno sol

L’adaptació primerenca d’Estranys en un tren no va ser un fet aïllat. L’obra de Highsmith ha estat adaptada més d’un cop a la gran pantalla.

Molt conegudes són les adaptacions cinematogràfiques d’El talent de Ripley. Primer, l’any 1960, amb Alain Delon com a protagonista a A pleno sol. Després, l’any 1999, amb Matt Damon a El talento de Mr. Ripley.

Però n’hi ha hagut d’altres, com ara, Carol (2015) amb Cate Blanchett; El amigo americano (1997) amb Denis Hopper i Bruno Ganz (també basada en el personatge de Ripley) o Las dos caras de enero (2014) amb Viggo Mortensen.

Aquest 2021, per commemorar el centenari del seu naixement, alguns dels festivals de gènere negre que tindran lloc a casa nostra, en faran un merescut record. Per exemple, el BCNegra’21 i el Tiana Negra’21.

A les biblioteques municipals de Vilanova i la Geltrú hi podeu agafar en préstec bona part de les novel·les de Patricia Highsmith. Podeu consultar-les fent un clic aquí. I si sou lectors habituals en format digital, no deixeu de fer un cop d’ull a eBiblio. També hi podeu agafar en préstec llibres de l’autora.

Funny Girl